Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Pyszne gofry w zdrowej wersji

2022-04-07 13:00

Gofry... Najczęściej kojarzą nam się z wakacyjną przekąską sprzedawaną w nadmorskich budkach z lodami lub fast foodami. Gofry z bitą śmietaną, polewą czekoladową i owocami stanowią na tego typu wyjazdach ulubione danie naszych dzieci, a my nierzadko zastanawiamy się nad ich – bywa, że wątpliwej jakości – składem.. A co powiecie na samodzielnie zrobione gofry, które mogą być pełnowartościowym posiłkiem z całkiem przyzwoitym składem? Mamy dwie propozycje :) Pyszne gofry z mąki żytniej BIO, które możesz bez wyrzutów sumienia dać dziecku na śniadanie oraz keto gofry z mąką kokosową i migdałową bez glutenu i bez nabiału dla amatorów diet niskowęglowodanowych :)

 

 

Gofry z mąki żytniej:

Składniki:

Żółtko oddzielamy od białka, białko ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, natomiast żółtko mieszamy z mlekiem, olejem i cukrem. Następnie dodajemy mąkę i proszek od pieczenia i miksujemy na gładką masę. Na koniec powstałą masę delikatnie mieszamy z ubitym białkiem i nasze ciasto na zdrowe gofry jest gotowe!

Pieczemy w gofrownicy na największej mocy, z tej ilości składników wychodzi nam porcja na około 6 dużych prostokątnych gofrów. Podajemy z ulubionymi dodatkami: bitą śmietaną (najlepiej samodzielnie ubitą), konfiturą, owocami, startą czekoladą itd..

Nasi mali degustatorzy stwierdzili, że to są najlepsze gofry, jakie kiedykolwiek jedli, rumiane i chrupiące bardzo szybko zniknęły :)

 

Keto gofry:

Składniki:

  • 2 czubate łyżki mąki kokosowej

  • 1 czubata łyżka mąki migdałowej

  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego

  • 120 ml mleczka kokosowego

  • 5 jaj

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • szczypta soli

  • 1 łyżeczka erytrytolu lub innego słodzika (opcjonalnie – kiedy chcemy gofry w słodkiej wersji, jeżeli chcemy wytrawne – pomijamy i dodajemy troszkę więcej soli)

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Mokre składniki, czyli żółtka, mleczko kokosowe oraz roztopiony olej kokosowy dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąki, proszek do pieczenia i słodzik (jeżeli używamy) i wszystko ładnie miksujemy. Ciasto powinno być dość gęste. Pieczemy w rozgrzanej gofrownicy, aż do uzyskania rumianej barwy. Te gofry nie wyjdą nam tak chrupiące jak poprzednie i w smaku na pewno różnią się od tradycyjnych, ale są doskonałą alternatywą dla zwolenników diet Keto i Low Carb. Są również świetną propozycją na samodzielny posiłek lub słodką zachciankę, których jak wiadomo na tych dietach unikamy:) Z tej porcji wychodzi nam około 5 dużych gofrów, które możemy podać np. z ubitą śmietaną, dozwolonymi owocami (jagody, maliny) oraz dżemem czy konfiturą bez cukru – u nas dżem z malin z ksylitolem z Jasiowej Piwniczki:)