Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Lemoniada z pomarańczą na bazie zielonej herbaty

2022-07-21 09:00

Kiedy żar leje się z nieba i wydaje się, że termometr za moment wybuchnie, oczami wyobraźni widzimy się na hamaku, wśród wysokich palm i szumiących fal morza lub na górskich polanach muśniętych poranną rosą... Niestety trochę poniosła nas wyobraźnia, bowiem dla większości dorosłych osób wakacje to tylko dwa tygodnie urlopu. Kiedy więc szef nie ma litości i nieubłaganie wzywa nas do pracy warto zachować dobre wspomnienia i przygotować... orzeźwiającą, domową lemoniadę – idealny napój chłodzący na letnie, upalne dni.

 

Z czego przygotować domową lemoniadę? 

 

Tak naprawdę lemoniadę można przygotować ze wszystkich dostępnych owoców, ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Najpopularniejsza jest oczywiście lemoniada cytrynowa z cukrem lub miodem i wodą, my jednak postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Tym razem nasze rodzime owoce zastąpiliśmy orzeźwiającą pomarańczą, a wodę zamieniliśmy na zieloną herbatę. Zobaczcie jaki jest tego efekt! 

 

 

Lemoniada z pomarańczą na bazie zielonej herbaty

 

Do lekko przestudzonej zielonej herbaty dodaj 2 łyżki miodu La Verna z pomarańczą, brzoskwinią i kurkumą, wymieszaj. Wystudzoną herbatę należy odstawić na dwie godziny do lodówki. Do dzbanka dodaj kilka kostek lodu. Wlej schłodzoną herbatę, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i dodaj kilka plasterków owoców. Naszym tajemniczym składnikiem lemoniady jest ocet herbaciany Kombucha. Zaskoczeni? Jak się okazuje ocet nie tylko ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie (więcej o właściwościach zdrowotnych octów przeczytasz tutaj), ale również jest cudownie orzeźwiającym składnikiem napojów chłodzących. Daje przyjemny, nieco kwaskowy posmak i wspaniale sprawdza się jako dodatek do lemoniady (można użyć go zamiast cytryny). Na koniec pozostaje nam udekorowanie całości listkami mięty i można cieszyć się wybornym smakiem naszej orzeźwiającej lemoniady.

Warto przygotować od razu dwie lub trzy porcje, z doświadczenia wiemy, że nigdy nie kończy się na jednej małej szklaneczce. Niezmiennie zachęcamy też do realizowania własnych pomysłów w kuchni. Czekamy na Wasze opinie, zdjęcia i przepisy na ulubione lemoniady! 

 

 

Ciekawostki:

 

Aby lemoniada była jeszcze bardziej chłodząca, szklanki, w których ją podamy można włożyć na chwilę do zamrażarki. Pokryte szronem, nie tylko znakomicie wyglądają, ale też dłużej utrzymają niską temperaturę napoju.

Do lemoniady można użyć wszystkich octów dostępnych w Jasiowej Piwniczce, zależnie od preferowanego smaku i właściwości. 

Herbata jest drugim z kolei – zaraz po wodzie – najpopularniejszym napojem na świecie. Warto wybrać jej zieloną wersję ze względu na bogate właściwości zdrowotne.