darmowa dostawa od 199zł
Tak naprawdę lemoniadę można przygotować ze wszystkich dostępnych owoców, ogranicza nas tylko nasza własna wyobraźnia. Najpopularniejsza jest oczywiście lemoniada cytrynowa z cukrem lub miodem i wodą, my jednak postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Tym razem nasze rodzime owoce zastąpiliśmy orzeźwiającą pomarańczą, a wodę zamieniliśmy na zieloną herbatę. Zobaczcie jaki jest tego efekt!
Do lekko przestudzonej zielonej herbaty dodaj 2 łyżki miodu La Verna z pomarańczą, brzoskwinią i kurkumą, wymieszaj. Wystudzoną herbatę należy odstawić na dwie godziny do lodówki. Do dzbanka dodaj kilka kostek lodu. Wlej schłodzoną herbatę, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy i dodaj kilka plasterków owoców. Naszym tajemniczym składnikiem lemoniady jest ocet herbaciany Kombucha. Zaskoczeni? Jak się okazuje ocet nie tylko ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie (więcej o właściwościach zdrowotnych octów przeczytasz tutaj), ale również jest cudownie orzeźwiającym składnikiem napojów chłodzących. Daje przyjemny, nieco kwaskowy posmak i wspaniale sprawdza się jako dodatek do lemoniady (można użyć go zamiast cytryny). Na koniec pozostaje nam udekorowanie całości listkami mięty i można cieszyć się wybornym smakiem naszej orzeźwiającej lemoniady.
Warto przygotować od razu dwie lub trzy porcje, z doświadczenia wiemy, że nigdy nie kończy się na jednej małej szklaneczce. Niezmiennie zachęcamy też do realizowania własnych pomysłów w kuchni. Czekamy na Wasze opinie, zdjęcia i przepisy na ulubione lemoniady!
Aby lemoniada była jeszcze bardziej chłodząca, szklanki, w których ją podamy można włożyć na chwilę do zamrażarki. Pokryte szronem, nie tylko znakomicie wyglądają, ale też dłużej utrzymają niską temperaturę napoju.
Do lemoniady można użyć wszystkich octów dostępnych w Jasiowej Piwniczce, zależnie od preferowanego smaku i właściwości.
Herbata jest drugim z kolei – zaraz po wodzie – najpopularniejszym napojem na świecie. Warto wybrać jej zieloną wersję ze względu na bogate właściwości zdrowotne.