Wyszukiwarka
Masz pytanie?

darmowa dostawa od 199zł

Kremowe ciasto bez pieczenia z musem truskawkowym

2024-02-23 09:20

Kochamy ciasta, ciasteczka i inne czekoladki miłością bezgraniczną - to wiadomo! Wiadomo też, że najlepiej łakocie przygotować samemu w domu, zamiast raczyć się kupnymi gotowcami o marnych składach. My staramy się to robić jak najczęściej, a dodatkowo szukamy lepszych – zdrowszych alternatyw dla różnych składników. I tak metodą prób (obyło się na szczęście bez błędów) powstało nasze kremowe ciacho bez pieczenia – taki jakby sernik na zimno z musem truskawkowym – łatwy i pyszny. Jedyne ograniczenie, to czekanie, aż poszczególne warstwy ciasta zastygną w lodówce :)

Ciacho wyszło nam lepiej niż się spodziewałyśmy i oczywiście zniknęło w mgnieniu oka.

Składniki:

  • 200g mąki migdałowej

  • 5 łyżek erytrytolu

  • 60g masła klarowanego

  • 330ml (1 kubek) śmietanki 30%

  • 250g serka mascarpone (1 opakowanie)

  • 100g jogurtu greckiego

  • 10g żelatyny plus 125ml gorącej wody

  • 450g mrożonych (lub świeżych w sezonie) truskawek

  • 1 galaretka truskawkowa

Przygotuj mąkę migdałową w misce. Rozpuść masło klarowane i wlej je do mąki, dodając 1 łyżkę erytrytolu, dokładnie wymieszaj. Tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wsyp tam wymieszaną z masłem i słodzikiem mąkę. Uklep dobrze na wierzchu – np. szklanką i włóż do lodówki. Teraz zajmij się masą.

Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę na puszystą masę, a w osobnym naczyniu zmiksuj serek mascarpone, razem z jogurtem greckim oraz pozostałym erytrytolem. Do zmiksowanej masy serowej wlej rozpuszczoną i wystygniętą żelatynę i zmiksuj wszystko razem. Następnie dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę wlej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Rozmrożone truskawki zmiksuj na gładki mus i zagotuj. Dodaj galaretkę truskawkową i całość odstaw do wystudzenia. Gdy mus będzie zimny przelej go na przygotowaną wcześniej, wystudzoną i lekko zastygniętą masę serową. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.

A rano delektuj się kawałkiem pysznego serniczka do kawy. Póki jest.... :)