darmowa dostawa od 199zł
Składniki:
200g mąki migdałowej
5 łyżek erytrytolu
330ml (1 kubek) śmietanki 30%
250g serka mascarpone (1 opakowanie)
100g jogurtu greckiego
10g żelatyny plus 125ml gorącej wody
450g mrożonych (lub świeżych w sezonie) truskawek
1 galaretka truskawkowa
Przygotuj mąkę migdałową w misce. Rozpuść masło klarowane i wlej je do mąki, dodając 1 łyżkę erytrytolu, dokładnie wymieszaj. Tortownicę 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wsyp tam wymieszaną z masłem i słodzikiem mąkę. Uklep dobrze na wierzchu – np. szklanką i włóż do lodówki. Teraz zajmij się masą.
Żelatynę zalej gorącą wodą, wymieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia. Ubij śmietankę na puszystą masę, a w osobnym naczyniu zmiksuj serek mascarpone, razem z jogurtem greckim oraz pozostałym erytrytolem. Do zmiksowanej masy serowej wlej rozpuszczoną i wystygniętą żelatynę i zmiksuj wszystko razem. Następnie dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną masę wlej na wcześniej przygotowany spód i włóż do lodówki na minimum godzinę.
Rozmrożone truskawki zmiksuj na gładki mus i zagotuj. Dodaj galaretkę truskawkową i całość odstaw do wystudzenia. Gdy mus będzie zimny przelej go na przygotowaną wcześniej, wystudzoną i lekko zastygniętą masę serową. Włóż do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na noc.
A rano delektuj się kawałkiem pysznego serniczka do kawy. Póki jest.... :)