darmowa dostawa od 199zł
Według powszechnej opinii należy spożywać co najmniej pięć porcji warzyw i owoców dziennie. Latem z przyjemnością chrupiemy świeże marchewki, zajadamy soczyste pomidory z ogrodu, posypujemy kanapkę młodą cebulką ze szczypiorkiem. Świeże warzywa od zaprzyjaźnionego ogrodnika lub z własnej działki aż kipią od witamin i cennych substancji odżywczych. Cóż jednak mamy zrobić zimą, kiedy do wyboru pozostają importowane warzywa z marketu lub mrożonki, które tracą wiele wartościowych składników? Możemy wybrać najzdrowszą opcję, czyli warzywa… suszone!
Czy suszone warzywa nie tracą witamin?
Warzywa zbierane są w momencie, kiedy mają najwięcej cennych składników, a sam proces suszenia, czyli odparowania z nich wody, powoduje niewielkie ubytki witamin i minerałów. Odpowiednie przechowywanie, w szczelnie zamkniętym opakowaniu, uniemożliwia rozwój grzybów, pleśni, czy bakterii, dzięki czemu mogą służyć nam długi czas i nie musimy od razu zużyć całego opakowania suszonych pomidorów, cebuli czy innych warzyw.
Podpowiadamy jak zastosować suszone warzywa w kuchni…
Zastosowań jest mnóstwo, my podpowiemy trzy przykłady na wykorzystanie w kuchni suszonych pomidorów, suszonej cebuli oraz mieszanki warzywnej do zup.
Przyprawa uniwersalna z suszonych warzyw typu Vegeta w zdrowej wersji (inspirowana przepisem z platformy Cookidoo)
Wszystko razem rozdrabniamy w rozdrabniaczu (lub najszybciej w Thermomixie) na drobny proszek i GOTOWE!
Przyprawę możemy dodawać tak naprawdę do wszystkich dań wytrawnych: zup, mięs, kasz, sosów, makaronów i co nam jeszcze przyjdzie do głowy. Bez żadnych ulepszaczy czy wzmacniaczy smaku jest rewelacyjna, a skład powoduje, że możemy po nią sięgać bez wyrzutów sumienia. Dodatek kurkumy i czosnku działa antyzapalnie, a suszone warzywa świetnej jakości z naszej piwniczki dodadzą smaku każdej potrawie.
Suszone pomidory bez zalewy i przypraw? Co zrobić, aby zmiękły? Do czego je wykorzystać?
Na śniadanie proponujemy przygotowanie pasty z twarożku z suszonymi pomidorami i oliwkami. Jest idealnym dodatkiem do kanapek i nie tylko. Taką pastę można spakować do małego pojemniczka i – razem z naszymi chrupaczkami – będzie doskonałą, pożywną przekąską w pracy czy szkole. Przygotowanie jej to zaledwie kilka chwil, a cała rodzina będzie cieszyć się smakiem aromatycznych pomidorów w te chłodne, zimowe dni!
Przygotowanie pasty z suszonymi pomidorami, oliwkami i twarożkiem:
Co zrobić, aby suszone pomidory bez zalewy zrobiły się miękkie? Wystarczy je ugotować na parze przez kilka/kilkanaście minut, aż do preferowanej miękkości. Kiedy przestygną, można zalać je na noc olejem tłoczonym na zimno z dodatkiem ulubionych przypraw np. oregano, czarnuszki, bazylii, chili itp. (jeśli chcemy wykorzystać suszone pomidory tylko do pasty, jeśli jednak planujecie wykorzystać je także do dań na ciepło, proponujemy oliwę z oliwek lub olej rzepakowy). Rankiem wystarczy pokroić suszone pomidory oraz oliwki na drobne kawałeczki, wymieszać je z twarożkiem, natką pietruszki i gotowe. Można wcinać! My taką pastę preferujemy z grzankami z naszym masłem klarowanym z czosnkiem niedźwiedzim. Smakuje wybornie!
Rosół – naturalne lekarstwo na przeziębienie
Jeśli mowa o suszonych warzywach nie możemy pominąć naszej królowej zup – rosołu! W przypadku tej zupy nie można pójść na skróty. Wystrzegajmy się wszelkich „ulepszaczy” smaku, kostek rosołowych i przypraw z dodatkiem glutaminianu sodu. Rosół nam tego nie wybaczy!
Gotowany kilka godzin, z dużą ilością mięsa z kością i warzyw korzeniowych: marchewki, pietruszki, selera oraz ziół jest najlepszym lekarstwem na zimowe przeziębienia i katarki, znakomicie smakuje, rozgrzewa i dodaje energii.
W celu podkręcenia smaku, nasze babcie i mamy przypalały cebulę i dodawały do bulkającego rosołu. Jeśli nie lubicie tego specyficznego zapachu, wystarczy dodać cebulę suszoną z naszej piwniczki. Efekt będzie taki sam! Zamiast kostek rosołowych polecamy naszą naturalną przyprawę z suszonych warzyw typy Vegeta.
My dodatkowo zamieniamy tradycyjne pszenne kluski na makaron bezglutenowy, a tym samym otrzymujemy tradycyjne danie w nowej fit wersji!
Jak sami widzicie, suszone warzywa są uniwersalnym i zdrowym dodatkiem do różnego rodzaju potraw. Warto mieć je w domu i sięgać po nie, zwłaszcza w okresie zimowym i wczesnowiosennym, kiedy świeże warzywa mają najmniej wartościowych składników, a także często naszpikowane są sztucznymi substancjami, stosowanymi w celu przyśpieszenia ich wzrostu oraz poprawy wyglądu i zapachu.