darmowa dostawa od 199zł
Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 650
2/3 szklanki zmielonego ksylitolu (może być cukier oczywiście)
1 szklanka mleka ( u nas roślinne)
1 jajko
100g roztopionego masła klarowanego (lub 1/2 szklanki oleju)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Na początku ustawiamy piekarnik na 190 stopni i zaraz po tym roztapiamy nasze masło klarowane w rondelku.
Do jednej większej miski wsypujemy suche składniki – mąkę, ksylitol oraz proszek do pieczenia i mieszamy. Do drugiej miski wlewamy mokre składniki (mleko, roztopione masło i jajko) i również mieszamy :)
Zawartość mniejszej miski wlewamy do większej miski (mokre składniki do suchych) i mieszamy, aż powstanie nam gładkie, jednolite, trochę lejące ciasto.
Czekoladę łamiemy i siekamy na mniejsze kawałki, a następnie wrzucamy ją do naszego ciasta i znowu mieszamy.. Ciasto na muffinki gotowe!
Rozkładamy nasze foremki do muffinek (papierowe papilotki) i nakładamy do nich po 1 dużej łyżce ciasta. Układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 15-20 minut w 190 stopniach. Nam wyszło 18 muffinek z tej porcji – ale to zależy, jak duże macie foremki.
Przepis jest banalnie prosty – z łatwością poradziły sobie z nim kilkuletnie dzieci ( z drobną pomocą ). Te same dzieci również z łatwością i wielkim smakiem spałaszowały później te muffinki, twierdząc, że jutro też takie upieką :)