Wyszukiwarka
Masz pytanie?

darmowa dostawa od 199zł

Owsiane batoniki miodowe

2023-01-30 10:30

Szukasz pomysłu na pełnowartościowe drugie śniadanie do pracy lub do szkoły dla dzieci? Alternatywy dla tradycyjnej owsianki na mleku? Naszą propozycją są zdrowe, owsiane batoniki z dodatkiem miodu, kakao i bakalii. Batoniki owsiane przygotowałyśmy z ulubionymi składnikami, nie mogło zabraknąć orzechów włoskich i żurawiny całojagodowej. Taka przekąska jest idealna do zabrania do śniadaniówki i zjedzenia na szybko podczas krótkiej przerwy w nauce lub pracy. 

 

 

Odpowiednio przygotowana owsianka jest znakomitym pomysłem na rozpoczęcie dnia, stanowi pełnowartościowe pierwsze lub drugie śniadanie. Bywa jednak problematyczna do zabrania ze sobą do pracy, szkoły, czy na wycieczkę. Wymaga spakowania miseczki i łyżeczki, bywa, że nie mamy na nią miejsca lub chęci do spożywania takiego posiłku "na szybko". Batoniki owsiane to takie same doskonałe składniki: naturalne kakao, prawdziwy miód z lokalnej pasieki, płatki owsiane i nasza ulubiona... żurawina całojagodowa, mniej słodka i bardziej soczysta, niż ta, którą można spotkać w "sieciówkach". Warto regularnie jeść żurawinę ze względu na jej bogate właściwości zdrowotne. 

 

 

Żurawina ma właściwości regulujące przemianę materii i pomaga usunąć toksyny z organizmu. Zawiera skondensowane taniny (naturalne barwniki wytwarzane przez rośliny), które mogą powstrzymywać osadzanie się bakterii Helicobacter pylori na ściankach żołądka i dwunastnicy (m.in. ta bakteria jest odpowiedzialna za choroby wrzodowe). Jest najpopularniejszym pokarmem wspierającym leczenie zakażeń dróg moczowych i zapobiega nawrotom zapaleń pęcherza. Ponadto wpływa na higienę jamy ustnej, ponieważ hamuje osadzanie się bakterii na dziąsłach i wokół zębów oraz ogranicza rozwój płytki nazębnej.

 

 

Batoniki owsiane są lekkie, wygodne do spakowania, a przy tym bardzo proste i szybkie w wykonaniu. Przekonajcie się sami! 

 

 

 

SKŁADNIKI NA BATONIKI OWSIANE:

 

 


PRZYGOTOWANIE:

W niewielkim rondelku rozpuść masło klarowane ghee lub pychotę do kawy. Pychota da dodatkowo posmak przypraw: cynamonu, kardamonu i wanilii oraz oleju kokosowego. Wsyp pozostałe składniki. Orzechy i żurawinę całojagodową należy wcześniej rozdrobnić na mniejsze kawałki. Całość dokładnie wymieszaj, do połączenia wszystkich składników. 

 

 

Dwoma łyżkami nabieraj część powstałej masy i na deseczce uformuj z niej batoniki lub ciasteczka. Gdy będą gotowe, włóż je do lodówki i pozostaw na kilka godzin do zastygnięcia.