darmowa dostawa od 199zł
W czasie deszczu dzieci się nudzą? Niekoniecznie! W długie, jesienne wieczory spędzamy w domach więcej czasu. Można go wykorzystać na wspólne gotowanie. Dzieci będą zachwycone pichceniem w towarzystwie mamy lub taty. Czas spędzony razem jest bezcenny i wartościowy, wspominany w późniejszym, dorosłym życiu jako najpiękniejsze chwile.
Maślaną chałkę z kruszonką, ze zdrowymi dodatkami przygotujesz z łatwością i bez wyrzutów sumienia zjesz z ulubioną konfiturą. My wybrałyśmy konfiturę z malin. Smak jak u babci: soczyste, aromatyczne owoce zanurzone w słoiczku aż proszą się o skosztowanie.
Chałka z powodzeniem zastąpi "sklepowe" przekąski, ciasteczka czy drożdżówki. Zadowoli najbardziej wybrednego łasucha!
Składniki na chałkę:
- 300g mleka
- 50g masła
- 20g świeżych drożdży
- 50g cukru
- 550g mąki pszennej BIO z Jasiowej Piwniczki
- łyżeczka soli
- garść suszonego agrestu z Jasiowej Piwniczki
- garść żurawiny całojagodowej z Jasiowej Piwniczki
Składniki na kruszonkę:
- 30g mąki pszennej BIO z Jasiowej Piwniczki
- 20g cukru
- 25g masła
Dodatkowo:
- łyżka oliwy lub masła do natłuszczenia miski
Przygotowanie:
Chałkę należy pozostawić do wystygnięcia, jednak u nas zaczyna znikać zaraz po upieczeniu... Smacznego!