Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Drożdżowa chałka z kruszonką z niebanalnym dodatkiem...

2021-10-22 10:00

W czasie deszczu dzieci się nudzą? Niekoniecznie! W długie, jesienne wieczory spędzamy w domach więcej czasu. Można go wykorzystać na wspólne gotowanie. Dzieci będą zachwycone pichceniem w towarzystwie mamy lub taty. Czas spędzony razem jest bezcenny i wartościowy, wspominany w późniejszym, dorosłym życiu jako najpiękniejsze chwile. 

 

 

Maślaną chałkę z kruszonką, ze zdrowymi dodatkami przygotujesz z łatwością i bez wyrzutów sumienia zjesz z ulubioną konfiturą. My wybrałyśmy konfiturę z malin. Smak jak u babci: soczyste, aromatyczne owoce zanurzone w słoiczku aż proszą się o skosztowanie. 

 

 

Chałka z powodzeniem zastąpi "sklepowe" przekąski, ciasteczka czy drożdżówki. Zadowoli najbardziej wybrednego łasucha! 

Składniki na chałkę:

- 300g mleka

- 50g masła

- 20g świeżych drożdży

- 50g cukru

- 550g mąki pszennej BIO z Jasiowej Piwniczki 

- łyżeczka soli

- garść suszonego agrestu z Jasiowej Piwniczki 

- garść żurawiny całojagodowej z Jasiowej Piwniczki 

Składniki na kruszonkę:

- 30g mąki pszennej BIO z Jasiowej Piwniczki

- 20g cukru

- 25g masła 

Dodatkowo:

- łyżka oliwy lub masła do natłuszczenia miski 

 

Przygotowanie: 

  1. Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę, uformować kulkę i włożyć do lodówki. 
  2. Do ciepłego mleka dodać pokruszone drożdże, 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki i roztopione masło. Wymieszać. Pozostawić na 10 minut w naczyniu przykrytym ściereczką.
  3. Dodać pozostałą część mąki i cukru oraz sól. Ciasto można wyrobić ręcznie lub używając robota kuchennego. 
  4. Do ciasta dodać suszone owoce i ponownie zagnieść. 
  5. Wyrobione ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok 1h.
  6. Po tym czasie podzielić ciasto na 3 równe części i uformować wałki tej samej długości.
  7. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełożyć wałki z ciasta i zapleść warkocz.
  8. Ciasto ponownie przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut.
  9. Rozkłucić w miseczce jajko i pędzelkiem posmarować chałkę. Następnie posypać kruszonką. 
  10. Piec 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Chałkę należy pozostawić do wystygnięcia, jednak u nas zaczyna znikać zaraz po upieczeniu... Smacznego!

Drożdżowa chałka z kruszonką z niebanalnym dodatkiem... - Galeria 4