darmowa dostawa od 199zł
O zaletach kaszy gryczanej można opowiadać bez końca, a co powiecie na pyszny, bezglutenowy chleb z tej kaszy?
Podpowiadamy, jak go przygotować tym, którzy jeszcze nie znają tego przepisu :)
Składniki:
500g BIO kaszy gryczanej niepalonej białej
600g wody
2 łyżeczki soli niejodowanej (kłodawskiej lub himalajskiej)
50 g siemienia lnianego (opcjonalnie, można dodać inne ziarna lub bakalie np.: pestki dyni, pestki słonecznika, sezam, żurawinę suszoną itd.)
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną dokładnie przepłukać na sitku ciepłą wodą, wsypać do miski i zalać wodą – tak, żeby woda przykryła całą kaszę. Przykryć i zostawić na 24 godziny, mieszając drewnianą łyżką co jakiś czas – można zostawić nawet do 48 godzin, czym dłużej, tym chlebek wyjdzie kwaśniejszy, bo proces fermentacji kaszy będzie postępował i powstanie nasz „zakwas”. Kasza musi być cały czas pod wodą tak 1-2 cm, jeżeli jest za mało wody – dolać.
UWAGA: trzeba uważać, żeby nie przedobrzyć, bo kasza nam się zwyczajnie zepsuje, kiedy będziemy ją trzymać za długo w wodzie!
Po upływie tego czasu kaszę blendujemy na gładką masę, dodajemy sól oraz siemię lniane (lub inne ulubione dodatki), przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i wstawiamy do wyłączonego piekarnika na kolejne do 12 godzin. Następnie włączamy piekarnik i licząc od tego momentu pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach.
Chleb jest zdrowy, pyszny, treściwy, wilgotny w środku z chrupiącą skórką. Jest bezglutenowy, prosty w przygotowaniu i z krótkim składem – co teraz – w dobie dodawania do wszystkiego konserwantów i innych substancji chemicznych jest bardzo ważne.
Smakuje zarówno w wersji wytrawnej – tak jak u nas z pesto z czosnku niedźwiedziego, jak i na słodko – z dżemem czy miodem, a także podając go najprościej z samym masłem i solą:) SMACZNEGO!