darmowa dostawa od 199zł
Ciasto:
- 350 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
- 150 g masła (można użyć naturalnego masła klarowanego ghee z Jasiowej Piwniczki)
- łyżeczka soli
- 50 g wody
Warto wspomnieć, że mąka orkiszowa to prawdziwa skarbnica witamin z grupy B – przede wszystkim tiaminy, niacyny i ryboflawiny – które wspierają układ nerwowy i odpornościowy, a także nasze mięśnie, skórę i włosy. Mąka orkiszowa zawiera również składniki mineralne, takie jak miedź, cynk, selen, fosfor, magnez i żelazo. Charakteryzuje się też niższym indeksem glikemicznym w porównaniu z mąką pszeniczną, co może być korzystne dla osób borykających się z cukrzycą lub problemami z kontrolowaniem poziomu cukru we krwi.
Nadzienie:
- jedna mała dynia hokkaido
- niewielka cukinia
- połowa czerwonej papryki
- łyżka oliwy z oliwek
- ser gorgonzola
- 100 g śmietany 18%
- 2 jajka
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, formujemy dwie kule i odkładamy na ok 1 godzinę do lodówki.
W tym czasie kroimy dynię na ćwiartki i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Kroimy również pozostałe warzywa, my do przepisu użyłyśmy papryki i cukinii, ale można zastąpić je innymi. Wszystkie warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i lekko solimy. Pieczemy 20 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Wystudzoną dynię obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Formę na tartę (o średnicy 24cm) natłuszczamy. Wyciągamy z lodówki jedną porcję ciasta, rozwałkowyjemy, wykładamy spód formy i nakłuwamy widelcem. Ciasto podpiekamy ok 25 min w temp. 180°C (aż się lekko zarumieni).
Na cieście układamy podpieczone warzywa. Śmietanę, jajka i przyprawy mieszamy widelcem do powstania jednolitego sosu, wylewamy go na formę. Na tak przygotowanej tarcie z dyni układamy ser gorgonzola.
Wyciągamy z lodówki pozostałe ciasto, rozwałkowujemy, nacinamy w kilku miejscach lub solidnie nakłuwamy widelcem i ostrożnie przekładamy na naszą tartę dyniową. Można spróbować powycinać w cieście straszne twarze, pająki lub co tylko wyobraźnia nam podpowie. Pieczemy jeszcze ok 30 minut. Preferujemy podanie na gorąco, ale również na zimno smakuje wyśmienicie.
Tartę z dyni można udekorować czarnymi oliwkami. Smacznego!
- wbrew powszechnej opinii dynia nie jest warzywem, tylko... owocem,
- dynia pochodzi z Meksyku, jednak obecnie znana i uprawiana jest na całym świecie,
- dynia posiada bogate właściwości odżywcze i zdrowotne, ma wiele witamin m.in. B, E i C, a także duże ilości karotenoidów, będących silnymi antyoksydantami. W jej składzie znajdziemy również duże ilości składników mineralnych, w tym wapnia, magnezu, żelaza, potasu, fluoru. Jedzmy więc dynie cały rok, nie tylko w to niezwykłe, październikowe święto!