darmowa dostawa od 199zł
Uwielbiamy lato... Nie tylko z powodu wakacji ;) Dostęp do świeżych owoców, prosto z ogrodu, jest niezastąpiony i bardzo inspirujący.
Na gorące dni polecamy szybkie w wykonaniu, czekoladowe ciasto - popularne brownie - murzynek w trochę innym wydaniu. Proponujemy w wersji bez cukru, z syropem z agawy i konfiturą z jagód leśnych. W połączeniu z kwaskowatymi porzeczkami daje obłędny smak. Całości dopełniają maliny i listek mięty, niczym wisienka na torcie!
Składniki:
- 200g masła
- 100g-150g syropu z agawy, w zależności od preferowanej słodkości
- 85g czekolady gorzkiej naturalnej
- 40g kakao
- 100g konfitury z jagód leśnych
- 4 jajka
- szczypta soli
- 150g BIO mąki pszennej typ 500
- łyżeczka sody oczyszczonej
- garść czerwonych porzeczek i malin
Przygotowanie:
W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy kakao i syrop z agawy, na końcu konfiturę z jagód leśnych. Powstałą czekoladową masę pozostawiamy do wystygnięcia.
Jajka ubijamy ze szczyptą soli przy użyciu miksera (można użyć Thermomixa z motylkiem 2 min/obr. 4). Po tym czasie, w trakcie ponownego mieszania mikserem (Thermomix z motylkiem 1 min/obr. 4) delikatnie wlewamy przygotowaną wcześniej, czekoladową masę. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przesiewamy mąkę z sodą i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u nas blacha miała wymiar 28 cm/24 cm). Na górze rozsypujemy czerwone porzeczki i maliny.
Brownie - murzynek z czerwonymi porzeczkami i malinami pieczemy 45 min. w temperaturze 170°C.
Ciasto można udekorować cukrem pudrem i listkami mięty.
Brownie - murzynek z czerwonymi porzeczkami i malinami to bardzo lekkie ciasto, w sam raz na lato. Konfitura z jagód leśnych sprawia, że jest cudownie wilgotne w środku! Dla nas najważniejsze jest to, że uwielbiają go nasze dzieci, a zastąpienie sklepowych słodyczy, domowymi wypiekami, zawsze jest na plus dla zdrowia.
Zachęcamy do wypróbowania. Smacznego!