Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Brownie - murzynek z czerwonymi porzeczkami i malinami

2021-07-14 09:30

Uwielbiamy lato... Nie tylko z powodu wakacji ;) Dostęp do świeżych owoców, prosto z ogrodu, jest niezastąpiony i bardzo inspirujący. 

Na gorące dni polecamy szybkie w wykonaniu, czekoladowe ciasto - popularne brownie - murzynek w trochę innym wydaniu. Proponujemy w wersji bez cukru, z syropem z agawy i konfiturą z jagód leśnych. W połączeniu z kwaskowatymi porzeczkami daje obłędny smak. Całości dopełniają maliny i listek mięty, niczym wisienka na torcie!

 

 

Składniki:

- 200g masła

- 100g-150g syropu z agawy, w zależności od preferowanej słodkości 

- 85g czekolady gorzkiej naturalnej

- 40g kakao

- 100g konfitury z jagód leśnych 

- 4 jajka

- szczypta soli

- 150g BIO mąki pszennej typ 500

- łyżeczka sody oczyszczonej

- garść czerwonych porzeczek i malin 

 

Przygotowanie:

W rondelku, na małym ogniu, rozpuszczamy masło z czekoladą. Dodajemy kakao i syrop z agawy, na końcu konfiturę z jagód leśnych. Powstałą czekoladową masę pozostawiamy do wystygnięcia.

Jajka ubijamy ze szczyptą soli przy użyciu miksera (można użyć Thermomixa z motylkiem 2 min/obr. 4). Po tym czasie, w trakcie ponownego mieszania mikserem (Thermomix z motylkiem 1 min/obr. 4) delikatnie wlewamy przygotowaną wcześniej, czekoladową masę. Kiedy składniki dokładnie się połączą, przesiewamy mąkę z sodą i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (u nas blacha miała wymiar 28 cm/24 cm). Na górze rozsypujemy czerwone porzeczki i maliny. 

Brownie - murzynek z czerwonymi porzeczkami i malinami pieczemy 45 min. w temperaturze 170°C. 

Ciasto można udekorować cukrem pudrem i listkami mięty. 

 

 

Brownie - murzynek z czerwonymi porzeczkami i malinami to bardzo lekkie ciasto, w sam raz na lato. Konfitura z jagód leśnych sprawia, że jest cudownie wilgotne w środku! Dla nas najważniejsze jest to, że uwielbiają go nasze dzieci, a zastąpienie sklepowych słodyczy, domowymi wypiekami, zawsze jest na plus dla zdrowia. 

Zachęcamy do wypróbowania. Smacznego!