Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Oleje zimnotłoczone i co ma z nimi wspólnego... gorące lato?

2021-08-09 13:00

W czasie lata nie zawsze mamy ochotę na sałatki z cięższymi sosami czy nawet z dodatkiem śmietany. Idealnie wtedy sprawdzają się sałatki z olejami zimnotłoczonymi. Są lekkie i sycące, a smak warzyw jest w nich doskonale podkreślony.


Co ważne, oleje te są bogate w składniki odżywcze oraz ułatwiają przyswajanie witamin. Dzięki tak skomponowanej sałatce dostarczamy sobie porcję potrzebnych warzyw.

 

Zimnotłoczone – czyli jakie?

Są to oleje wyrabiane na prasie ślimakowej, gdzie temperatura nie przekracza 40 stopni. Nie rafinujemy ich, nie oczyszczamy, a używane ziarna są wysokiej jakości (bez zanieczyszczeń i w pełni dojrzałe). Te cechy sprawiają, że oleje zachowują wszystkie swoje najcenniejsze wartości odżywcze.

 

 

Do czego używać?

Podkreślają smak przygotowanych potraw, a zatem... prawie do wszystkiego! Pamiętać trzeba tylko o tym, aby ich nie podgrzewać - czyli odpada pieczenie, smażenie i gotowanie. Natomiast jak najbardziej można dodać do już ugotowanej potrawy, na talerzu czy w miseczce.

- nie tylko do sałatek, ale również do surówek

- do dipów, sosów i past

- doskonale jest uzupełniać takim olejem np. pesto z czosnku niedźwiedziego (aby dłużej zachowało swoją świeżość)

- do koktajli (dodatkowo poprawia przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach)

- jako dodatek do pieczywa

- do twarożku czy hummusu 

- ale też... pić dla zachowania zdrowia (np. po łyżeczce dziennie)

 

Wybrać swój ulubiony smak...

Pamiętajcie, że oleje zimnotłoczone są zupełnie inne w smaku niż te rafinowane. Różnica jest ogromna! Wyczuwalne są w nich nuty roślin, z których są sporządzone.

Poniżej przedstawiamy małe porównanie olejów tłoczonych na zimno, aby ułatwić Wam wybór.

Słonecznikowy – z bardzo wyraźnie wyczuwanymi nutami słonecznika, wrażenia smakowe są jak przy rozgryzaniu ziarenek, to przyjemny i smaczny olej.

Rzepakowy – smaczny i bardzo pachnący.

Lniany – lekko orzechowy, z naturalną, ledwo wyczuwalną i przyjemną goryczką.

Z czarnuszki – dla wielbicieli czarnuszki, jest tak aromatyczny jak ta przyprawa.

Z ostropestu – delikatnie ziołowy smak.

Z pestek dyni – o orzechowym smaku.

Konopny – złożony i łagodny smak, bardzo neutralny oraz na tyle niejednoznaczny, że każdy wyczuwa coś innego, połączenie lekko orzechowych nut z korzennymi.

 


Co jeszcze?

Ważna jest proporcja kwasów Omega 3 do Omega 6. Ta korzystna dla naszego organizmu powinna wynosić 1:4. Prawie idealne proporcje ma olej rzepakowy i lniany. Albo najlepiej zaopatrzyć się w 2 różne oleje, a każdy z nich z inną zawartością kwasów Omega.

 

A na koniec... coś absolutnie wyjątkowego!

Jeden z naszych olejów jest genialny jako dodatek do... deserów czy lodów. Zgadnijcie – który? Ma zielonkawą barwę, a jego smak jest orzechowy...



Mówimy oczywiście o oleju z pestek dyni, który cudnie podkreśla smak w deserach. Tak samo jest z lodami, a tych najczęściej jemy więcej właśnie w okresie letnim. Polecamy również spróbować tego oleju jako dodatek do deserów z serka mascarpone lub jako baza do muffinek.
Będziecie zaskoczeni, ale przede wszystkim... bardzo zadowoleni! To niezwykle pyszne i harmonijne połączenia.

Gorąco zachęcamy do spróbowania :)

Oleje zimnotłoczone i co ma z nimi wspólnego... gorące lato? - Galeria 4