Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Miód - właściwości zdrowotne i zastosowanie

2022-09-14 09:00

Zaczęła się szkoła i... zaczęły się choroby. Jak radzić sobie z infekcjami w tym najtrudniejszym czasie, kiedy poranki bywają już chłodne, jednak wakacyjne zwyczaje pozostały i często w pośpiechu zapominamy o cieplejszej kurtce. Katar, chrypka i ból gardła gwarantowane! Z łagodniejszymi objawami przeziębienia możemy poradzić sobie sami. Miód i produkty pszczele są w tej walce naszym wiernym sojusznikiem. Przez cały okres jesienno-zimowy korzystajmy ze wszelkich dobrodziejstw, które pszczółki wypracowały w lecie.

 

Apiterapia – co to takiego?

 

Nazwa apiterapia pochodzi od dwóch łacińskich słów „apis” - pszczoła i „therapia” - sztuka leczenia, metoda leczenia chorób. W najprostszym tłumaczeniu apiterapią możemy określić metodę leczenia chorób produktami pszczelarskimi.

 

 

W ciągu kilku ostatnich lat doszliśmy do słusznego wniosku, że antybiotyki są co prawda znakomitym wynalazkiem ludzkości, jednak stosowane w nadmiarze, przy byle katarku, wpływają destrukcyjnie na nasz organizm. Coraz częściej sięgamy po domowe sposoby leczenia infekcji, błądzimy jednak trochę po omacku, bowiem z każdej strony zasypywani jesteśmy innymi złotymi poradami. Może warto więc sięgnąć po sprawdzone sposoby, chętnie stosowane przez nasze babcie? Znienawidzony przez dzieci syrop z cebuli możemy zastąpić syropem z malin i łyżeczką słodkiego, pysznego i zdrowego miodu.

 

Jakie właściwości zdrowotne posiada miód?

 

Miód dostarcza naszemu organizmowi minerałów takich jak: potas, fosfor, magnez, wapń i sód, a także: cynk, żelazo i mangan oraz witamin: witaminę A, witaminę C, witamin z grupy B (B1, B2, PP i B6) oraz kwasu foliowego. Warto dodać, że minerały i witaminy pochodzące z miodu są bardzo łatwo przyswajalne. Posiada również enzymy, pochodzące z gruczołów ślinowych owadów. Dzięki nim miód wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwalergiczne. Wśród miodów największą właściwością antybiotyczną wykazują się miody spadziowe, nektarowo-spadziowe oraz lipowe.

Podsumowując lecznicze działanie miodu możemy wymienić kilka najważniejszych kwestii:

  • miód działa jak naturalny antybiotyk, 
  • pomaga zwiększyć odporność (jest to szczególnie istotne jesienią i zimą), 
  • łagodzi infekcje górnych dróg oddechowych, 
  • łagodzi kaszel i chrypkę, 
  • pomocniczo może być stosowany w chorobach układu krążenia, układu moczowego i pokarmowego, 
  • ma właściwości odtruwające, neutralizuje nadmierne spożycie używek i oczyszcza organizm z metali ciężkich. 

 

Ziołomiody – co to takiego?

 

Ziołomiody różnią się od zwykłych miodów sposobem ich wytwarzania. Pszczoły karmione są specjalną pożywką z ziół lub owoców. Najczęściej są to rośliny, które nie wytwarzają nektaru lub spadzi, bądź nie występują w danym terenie. Pszczelarze tworzą więc specjalne syropy, które łącza rośliny zielarskie z cukrem.

Ze względu na sposób wytwarzania ziołomiody mają bogatszy skład i wykazują właściwości zdrowotne zależne od rośliny, która wykorzystana była do przygotowanej mieszanki podanej pszczołom. W ofercie Jasiowej Piwniczki znajdziecie dwa rodzaje ziołomiodów: ziołomiód aroniowy oraz ziołomiód tymianek-podbiał pochodzących z Pasieki Bieszczadzkiej. 

Ziołomiód aroniowy to prawdziwa skarbnica związków o właściwościach przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki, a tym samym opóźniają procesy starzenia i wspomagają funkcje naprawcze w komórkach. Jest też bogatym źródłem witamin z grupy B, w tym kwasu foliowego, witaminy C i E. Aronia ma także korzystny wpływ na kondycję naczyń krwionośnych, chroni nasz organizm przed wirusami, bakteriami i grzybami oraz poprawia odporność organizmu. 

Ziołomiód tymianek i podbiał ma szerokie działanie prozdrowotne, przede wszystkim wykazuje silne działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. W medycynie naturalnej tymianek wykorzystywany jest przy dolegliwościach układu pokarmowego i moczowego, ułatwia trawienie i przyspiesza przemianę materii. Tymianek jest niezastąpiony przy infekcjach gardła, migdałków i jamy ustnej, a ze względu na swoje działanie rozkurczowe i wykrztuśne jest także często używany jako środek na kaszel. Podbiał natomiast zyskał sławę dzięki wykazywanym właściwościom leczniczym - przeciwkaszlowym i wykrztuśnym - zawarty w podbiale śluz jest pomocny w wykrztuszaniu i zwalczaniu kaszlu oraz właściwościom przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym. Badania wykazały, że podbiał wykazuje także działanie antynowotworowe. Warto więc znane i popularne tabletki na gardło zastąpić łyżeczką naturalnego ziołomiodu.