darmowa dostawa od 199zł
Początek jesieni… największy sprawdzian naszego układu odpornościowego. W tym czasie jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia, infekcje oraz całą masę związanych z tym niedogodności. Jak skutecznie wzmacniać organizm w tym trudnym okresie?
W walce z chorobami naszym największym sprzymierzeńcem jest aktywność fizyczna i zdrowa dieta. Nawet w chłodne i deszczowe dni nie zapominajmy o codziennej porcji ruchu na świeżym powietrzu. W drodze do pracy, szkoły czy na zakupy warto zamienić samochód na spacer i dzięki temu cieszyć się dobrym samopoczuciem.
Na nadchodzące, długie wieczory polecamy rozgrzewającą miodową nalewką na winie, przygotowaną na bazie soku z aloesu, z dodatkiem ulubionego, owocowego syropu. My wybraliśmy niezastąpiony w walce z przeziębieniem sok z malin z Jasiowej Piwniczki.
Zdrowotne właściwości soku z aloesu są znane od pokoleń… nasze babcie używały go do wielu zastosowań: jako środek odkażający, przyśpieszający gojenie ran i oparzeń, poprzez syrop wspomagający pracę układu pokarmowego, aż do szerokiego zastosowania jako środek kosmetyczny.
Jednak aloes przede wszystkim wspomaga układ odpornościowy. Dzisiaj proponujemy sok z aloesu w wersji dla dorosłych. Warto samemu przygotować nalewkę miodową na winie i syropie z malin, wówczas będziemy mieli pewność, że wszystkie składniki są doskonałej jakości.
Składniki:
- Sok z aloesu BIO – 250ml - w 100% organiczny, z ekologicznych, certyfikowanych upraw
- Wino wytrawne – 250ml
- Miód akacjowy BIO – 100g
- Syrop z malin – 100ml (opcjonalnie) - pozyskiwany z owoców z czystych, bieszczadzkich terenów
Przygotowanie nalewki jest bardzo proste. Do butelki 0,7l wlewamy wszystkie składniki i odstawiamy na 2 tygodnie w ciemne miejsce. Po tym czasie jest gotowa do spożycia. Mały kieliszeczek po jesienno-zimowych spacerach działa rozgrzewająco i – jeśli wierzyć naszym babciom – zdrowotnie!
Do zrobienia nalewki miodowej na winie można również dodać innego miodu ekologicznego z Jasiowej Piwniczki. Do przygotowywania nalewek miodowych często używa się również prawdziwego miodu lipowego lub miodu wielokwiatowego. Wybierając miód musimy pamiętać, aby najlepiej był to miód z regionalnej pasieki z tradycjami, położonej w czystych, zielonych terenach. Mamy wówczas pewność, że pszczelarze pozyskują miód w poszanowaniu dla przyrody i produktu, a nasza nalewka miodowa będzie służyła naszemu zdrowiu, będzie pozbawiona sztucznych dodatków i "polepszaczy".