darmowa dostawa od 199zł
Pierwsza wersja - fit bajaderki - bardziej uniwersalna, bardzo fajna jako pomysł na zdrowe słodycze dla dzieci – nasze kulki zostały w mgnieniu oka pochłonięte przez dwóch małoletnich koneserów:) Idealna opcja do kawki, ale także jako samodzielna przekąska w ciągu dnia, kiedy potrzebujemy dawki dobrych węglowodanów.
Składniki:
5 łyżek płatków owsianych BIO
30 g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju kokosowego BIO
1 łyżka miodu wielokwiatowego BIO
3 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka masła orzechowego
orkisz ekspandowany – około pół szklanki, przyznajemy, u nas była ilość „na oko”
1/2 szklanki gorącej wody
Płatki oraz czekoladę mielimy drobno w robocie kuchennym, dodajemy pozostałe składniki oprócz orkiszu ekspandowanego i wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy orkisz i znowu mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki o dowolnej wielkości i wstawiamy na pół godzinki do lodówki – nasi mali degustatorzy nie potrzebowali chłodzić ciastek ;)
Drugie bajaderki, które Wam proponujemy, to kulki mocy w wersji keto – dla osób na popularnej diecie ketogenicznej, lub dla tych, którzy po prostu ograniczają węglowodany oraz unikają glutenu i laktozy. Te okazały się nieco trudniejsze w obsłudze, ale głównie z uwagi na czas potrzebny do schłodzenia masy na tyle, żeby można było uformować z niej kulki :) Są zdecydowanie mniej słodkie, ale ich konstystencja nie pozwala zjeść za dużo na raz:)
Składniki:
3 łyżki mąki kokosowej
6 łyżek mąki migdałowej ( tak naprawdę tych mąk można dodać po równo, u nas proporcja wynikła z tego, że początkowe 3 łyżki mąki migdałowej okazały się ilością za małą i masa była za rzadka, więc dodałyśmy kolejne 3 łyżki)
1 łyżka oleju kokosowego BIO
1 łyżka masła klarowanego – tutaj dobrze też się sprawdzi nasza Pychota do kawy - doda fajnego aromatu cynamonu, kardamonu i wanilii
2 łyżki masła orzechowego
garść posiekanych nerkowców – opcjonalnie
Olej kokosowy oraz masło klarowane roztapiamy i wlewamy do naszych mąk oraz masła orzechowego i nerkowców. Wszystko razem mieszamy i UWAGA - odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy dopiero formować z masy kulki – proponujemy raczej mniejsze niż większe i gotowe bajaderki wkładamy znowu do lodówki na kilka minut.
Można zajadać :)