Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Kulki mocy! Przepis na popularne bajaderki

2022-03-04 09:00

Wszyscy znamy popularne ciastka „kulki”, które powstają przeważnie z resztek ciast i jako tzw. ziemniaczki lub bajaderki zawsze wyglądają i smakują wyśmienicie. Przepisów na bajaderki jest mnóstwo i tak naprawdę ogranicza nas tu tylko wyobraźnia, bo ciastka są wdzięczne do zrobienia i możemy dodać do nich... co tylko chcemy. Jeżeli najdzie nas ochota na coś słodkiego, przeglądnijmy szybko naszą lodówkę i zapasy, a prawdopodobnie okaże się, że mamy wystarczająco dużo produktów do zrobienia tych smacznych kuleczek. Tak właśnie powstały nasze kulki mocy, totalna improwizacja, chciałyśmy, żeby było smacznie, słodko, szybko i oczywiście w miarę możliwości zdrowo:) Proponujemy Wam dzisiaj dwie wersje: bajaderki fit i bajaderki keto.

 

 

Pierwsza wersja - fit bajaderki - bardziej uniwersalna, bardzo fajna jako pomysł na zdrowe słodycze dla dzieci – nasze kulki zostały w mgnieniu oka pochłonięte przez dwóch małoletnich koneserów:) Idealna opcja do kawki, ale także jako samodzielna przekąska w ciągu dnia, kiedy potrzebujemy dawki dobrych węglowodanów.

 

 

Składniki:

 

 

Płatki oraz czekoladę mielimy drobno w robocie kuchennym, dodajemy pozostałe składniki oprócz orkiszu ekspandowanego i wszystko dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy orkisz i znowu mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki o dowolnej wielkości i wstawiamy na pół godzinki do lodówki – nasi mali degustatorzy nie potrzebowali chłodzić ciastek ;)

 

Drugie bajaderki, które Wam proponujemy, to kulki mocy w wersji keto – dla osób na popularnej diecie ketogenicznej, lub dla tych, którzy po prostu ograniczają węglowodany oraz unikają glutenu i laktozy. Te okazały się nieco trudniejsze w obsłudze, ale głównie z uwagi na czas potrzebny do schłodzenia masy na tyle, żeby można było uformować z niej kulki :) Są zdecydowanie mniej słodkie, ale ich konstystencja nie pozwala zjeść za dużo na raz:)

 

 

Składniki:

  • 3 łyżki mąki kokosowej

  • 6 łyżek mąki migdałowej ( tak naprawdę tych mąk można dodać po równo, u nas proporcja wynikła z tego, że początkowe 3 łyżki mąki migdałowej okazały się ilością za małą i masa była za rzadka, więc dodałyśmy kolejne 3 łyżki)

  • 1 łyżka oleju kokosowego BIO

  • 1 łyżka masła klarowanego – tutaj dobrze też się sprawdzi nasza Pychota do kawy - doda fajnego aromatu cynamonu, kardamonu i wanilii

  • 2 łyżki masła orzechowego

  • garść posiekanych nerkowców – opcjonalnie

 

 

Olej kokosowy oraz masło klarowane roztapiamy i wlewamy do naszych mąk oraz masła orzechowego i nerkowców. Wszystko razem mieszamy i UWAGA - odstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Po tym czasie możemy dopiero formować z masy kulki – proponujemy raczej mniejsze niż większe i gotowe bajaderki wkładamy znowu do lodówki na kilka minut.

Można zajadać :)