Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Przepis na ciasteczka migdałowo-kokosowe z żurawiną

2021-06-21 12:22

CIASTECZKA MIGDAŁOWO-KOKOSOWE Z ŻURAWINĄ bez glutenu, bez laktozy

 

Pyszne i zdrowe ciasteczka, które z łatwością zrobisz sam!

 

 

Zdrowa i pożywna przekąska, która zastąpi sklepowe słodycze. Bez wyrzutów sumienia spakujesz je dziecku na wycieczkę, zabierzesz na górską wędrówkę lub jako deser do pracy.

Co najważniejsze… nie wymagają wyszukanych talentów kulinarnych. Zawsze się udają, a przygotowanie z pieczeniem to niecałe 30 minut.

UWAGA! Znikają jeszcze szybciej.

Nasze ciasteczka migdałowo-kokosowe z żurawiną bez obaw mogą jeść osoby z nietolerancją glutenu i laktozy.

 

 

Składniki:

140g żurawiny całojagodowej

130g masła klarowanego

160g ulubionego miodu lub ziołomiodu 

1 jajko

60g mąki migdałowej

120g mąki kokosowej

łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

 

Przygotowanie:

Żurawinę całojagodową można rozdrobnić na mniejsze kawałki. Dlaczego akurat taka? Jest mniej słodka od tradycyjnej i zdecydowanie lepiej smakuje.

Do miski odmierz masło klarowane, miód i jajko. Następnie dodaj mąkę migdałową, mąkę kokosową, sodę oczyszczoną i sól. Dobrze wymieszaj do połączenia wszystkich składników.

Dodaj żurawinę całojagodową. Ponownie wymieszaj.

Rozgrzej piekarnik do temp 180°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Z powstałej masy uformuj i wyłóż na blachę kulki (wielkości dużego orzecha włoskiego). Przed formowaniem ciasteczek można posmarować dłonie oliwą.

Piecz 10-12 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu ciasteczka są bardzo miękkie, zostaw je na blasze do wystygnięcia, wówczas będą w sam raz do zjedzenia. Smacznego!