Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Domowe pieczywo w zdrowej wersji...

2021-11-19 12:00

Wszyscy kochamy pieczywo, przyznajmy. Zapach pieczonego chleba wielu z nas kojarzy z domem rodzinnym, z ciepłą atmosferą jak u babci, gdzie wspaniały aromat otulał nas i zachęcał do jedzenia pysznych, jeszcze ciepłych pajdek z masłem :) Chleb jest codziennym składnikiem diety w większości domów, jednak ostatnimi czasy pojawiają się nowe trendy dotyczące pieczywa – dieta bezglutenowa, ketogeniczna, Low Carb czy wiele innych. My jak zawsze jesteśmy za złotym środkiem i mamy dla Was dwie propozycje wypieków w zdrowych wersjach, wpisujących się we współczesne trendy - obydwie własnoręcznie przetestowane - z gwarancją smaku i składu :) Są to: chleb niskowęglowodanowy z twarogiem oraz chleb żytni razowy na zakwasie. Do dzieła!

Chleb niskowęglowodanowy z twarogiem:

Składniki na dwa mniejsze bochenki:
- 500g białego twarogu 
- 6 jajek
- łyżeczka soli
- 200g naszej mieszanki do wypieku chleba
- 200ml wody
- 2 garści słonecznika 


Wykonanie:
Twaróg mielimy przy pomocy robota kuchennego. Dodajemy jajka, mieszamy. W trakcie pracy miksera powoli wsypujemy naszą mieszankę, sól i wodę, dodajemy słonecznik. Kiedy wszystkie składniki będą połączone, z powstałego ciasta formujemy dwa bochenki chleba i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Chleby można posypać słonecznikiem. 
Pieczemy 80min w temperaturze 180°C.

 

 

Chleb żytni razowy na zakwasie:

Składniki na dwa bochenki w keksówce:
1,5kg mąki żytniej razowej typ 2000
około 1l letniej wody
5 łyżek zakwasu – około szklanka (jeżeli nie macie zakwasu, można zrobić go z naszego ekologicznego suszonego zakwasu żytniego)
3 łyżeczki soli


Zaczynamy od zaczynu: 0,5kg mąki żytniej razowej, 0,5 l letniej wody i 5 łyżek zakwasu, wymieszać i i odłożyć na kilka (7-8) godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Po tym czasie keksówki natłuścić, oprószyć mąką. Sól rozpuścić w 0,5 l wody, dodać pozostałą mąkę (1kg), nasz zaczyn oraz opcjonalnie ziarna słonecznika, dyni, itp. Wszystko razem wymieszać, dolewać letniej wody tyle, żeby ciasto miało konstystencję gęstego błota. Przełożyć ciasto do przygotowanych wcześniej foremek, można posypać słonecznikiem lub innymi ziarenkami według uznania, przyklepać, wyrównać wierzch mokrą łyżką (lub ręką) i odłożyć jeszcze na 1-2 godziny do wyrośnięcia. Kiedy ciasto urośnie na wysokość brzegu foremki piec w 200 stopniach przez 70 minut. Chleb jest ciężki, treściwy i przepyszny :)