Wyszukiwarka
Masz pytanie?

darmowa dostawa od 199zł

Kuszące Desery Walentynkowe dla Zakochanych

2022-02-10 10:00

Świętować Dzień Zakochanych można na wiele sposobów. Randka w kinie czy odświętna kolacja przy świecach to zawsze dobry pomysł. Można też zaskoczyć ukochaną osobę przygotowanym samodzielnie walentynkowym deserem. Jak to mówią, przez żołądek do serca, a czekolada czy czerwone wino są znanymi afrodyzjakami. Przedstawiamy Wam cztery pomysły na kuszące co nieco, które urozmaicą każdą randkę i osłodzą Wasze uczucia:)

 

Owoce liofilizowane w czekoladzie

Składniki:

Przygotowanie:

Tak proste w przygotowaniu, a tak genialne! Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju kokosowego – w tak powstałej polewie zanurzamy nabite na wykałaczkę owoce liofilizowane (mogą być też świeże – banany, jabłka, mandarynki). Zamoczone owoce możemy jeść od razu – z jeszcze gorącą polewą lub układamy na desce lub talerzu i odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie już tylko pozostaje nam uraczyć ukochaną osobę podając tak przygotowane owoce prosto do dzióbka :) Uważajcie tylko, żeby się nie pokłuć wykałaczką ;)


 

Deserki w słoiczkach na bazie serka mascarpone z konfiturą z jagód leśnych

Składniki:

Przygotowanie:

Ciasteczka żytnie rozdrabniamy – albo w robocie kuchennym albo wkładamy je do woreczka i rozwałkowujemy, wrzucamy do miseczki i dodajemy roztopione masło klarowane, dokładnie mieszamy. Tak powstałą „masę” wykładamy na dno słoiczków (nam wyszło 9 słoiczków po 260ml) - około 2 łyżki na jeden słoik i wygładzamy na wierzchu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i gotową mieszamy z serkami mascarpone, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy, którą wykładamy na nasz ciasteczkowy spód w słoiczkach. Na wierzch dajemy 2 łyżeczki naszej konfitury z jagód leśnych i ładnie rozprowadzamy. Deserki są słodziutkie, pyszne i pięknie wyglądają.

 

Gorąca czekolada

Składniki:

Przygotowanie:

W rondelku, na niewielkim ogniu, rozpuść połamaną, gorzką czekoladę. Dodaj kakao, mleko oraz miód lub syrop i delikatnie podgrzewaj do połączenia wszystkich składników. Przelej do kubeczka lub filiżanki.

Gorąca czekolada jest idealna na długie, zimowe wieczory we dwoje... rozgrzewa, dodaje energii, wybornie smakuje i jest również świetnym afrodyzjakiem.

Jeśli komuś jeszcze jest mało słodyczy, proponujemy do gorącej czekolady podać ciasteczka żytnie z Jasiowej Piwniczki.

 

Jabłka z miodem i żurawiną pieczone w winie

Składniki:

Przygotowanie:

Z przekrojonych na pół jabłek należy wydrążyć gniazda nasienne. W ich miejsce dodaj łyżeczkę miodu, można również dodać odrobinę masła. Tak przygotowane jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego, polej winem, posyp cynamonem i żurawiną . Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 45-60min (czas pieczenia uzależniony od odmiany jabłek).

Już sam zapach wyciąganych z piekarnika jabłek wprawi Cię z znakomity nastrój. Aromat cynamonu, słodkiej żurawiny i miodu, w połączeniu z kwaskowatymi jabłkami jest obłędny.

Tak przygotowany deser z pewnością zrobi wrażenie na ukochanej osobie w walentynkowy wieczór.