darmowa dostawa od 199zł
Świętować Dzień Zakochanych można na wiele sposobów. Randka w kinie czy odświętna kolacja przy świecach to zawsze dobry pomysł. Można też zaskoczyć ukochaną osobę przygotowanym samodzielnie walentynkowym deserem. Jak to mówią, przez żołądek do serca, a czekolada czy czerwone wino są znanymi afrodyzjakami. Przedstawiamy Wam cztery pomysły na kuszące co nieco, które urozmaicą każdą randkę i osłodzą Wasze uczucia:)
Owoce liofilizowane w czekoladzie
Składniki:
30 g owoców liofilizowanych do wyboru – my użyliśmy jabłek i ananasa ( 30g jest to waga jednej paczuszki owoców liofilizowanych w Jasiowej Piwniczce)
1 tabliczka 85g czekolady gorzkiej
1 łyżka oleju kokosowego BIO
wykałaczki :)
Przygotowanie:
Tak proste w przygotowaniu, a tak genialne! Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodając łyżkę oleju kokosowego – w tak powstałej polewie zanurzamy nabite na wykałaczkę owoce liofilizowane (mogą być też świeże – banany, jabłka, mandarynki). Zamoczone owoce możemy jeść od razu – z jeszcze gorącą polewą lub układamy na desce lub talerzu i odkładamy w chłodne miejsce do ostygnięcia. Następnie już tylko pozostaje nam uraczyć ukochaną osobę podając tak przygotowane owoce prosto do dzióbka :) Uważajcie tylko, żeby się nie pokłuć wykałaczką ;)
Deserki w słoiczkach na bazie serka mascarpone z konfiturą z jagód leśnych
Składniki:
3 opakowania (300g) ekologicznych ciasteczek żytnich (można zastąpić herbatnikami/ciasteczkami owsianymi lub ciastkami typu digestive)
2 opakowania serka mascarpone (2x250g)
1 opakowanie śmietanki 30% (330ml)
3 łyżki cukru pudru (lub innego zmielonego na proszek słodzidła – w wersji bardziej fit ksylitol, erytrytol ..)
1 słoiczek konfitury z jagód leśnych 200g
Przygotowanie:
Ciasteczka żytnie rozdrabniamy – albo w robocie kuchennym albo wkładamy je do woreczka i rozwałkowujemy, wrzucamy do miseczki i dodajemy roztopione masło klarowane, dokładnie mieszamy. Tak powstałą „masę” wykładamy na dno słoiczków (nam wyszło 9 słoiczków po 260ml) - około 2 łyżki na jeden słoik i wygładzamy na wierzchu. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i gotową mieszamy z serkami mascarpone, aż do powstania jednolitej, gładkiej masy, którą wykładamy na nasz ciasteczkowy spód w słoiczkach. Na wierzch dajemy 2 łyżeczki naszej konfitury z jagód leśnych i ładnie rozprowadzamy. Deserki są słodziutkie, pyszne i pięknie wyglądają.
Gorąca czekolada
Składniki:
85g gorzkiej czekolady z Jasiowej Piwniczki
łyżeczka kakao
kubek mleka
łyżeczka ulubionego miodu lub syropy z agawy
Przygotowanie:
W rondelku, na niewielkim ogniu, rozpuść połamaną, gorzką czekoladę. Dodaj kakao, mleko oraz miód lub syrop i delikatnie podgrzewaj do połączenia wszystkich składników. Przelej do kubeczka lub filiżanki.
Gorąca czekolada jest idealna na długie, zimowe wieczory we dwoje... rozgrzewa, dodaje energii, wybornie smakuje i jest również świetnym afrodyzjakiem.
Jeśli komuś jeszcze jest mało słodyczy, proponujemy do gorącej czekolady podać ciasteczka żytnie z Jasiowej Piwniczki.
Jabłka z miodem i żurawiną pieczone w winie
Składniki:
4 jabłka
8 łyżeczek ulubionego miodu z Jasiowej Piwniczki
garść żurawiny całojagodowej
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina
łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Z przekrojonych na pół jabłek należy wydrążyć gniazda nasienne. W ich miejsce dodaj łyżeczkę miodu, można również dodać odrobinę masła. Tak przygotowane jabłka przełóż do naczynia żaroodpornego, polej winem, posyp cynamonem i żurawiną . Piecz w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku przez ok 45-60min (czas pieczenia uzależniony od odmiany jabłek).
Już sam zapach wyciąganych z piekarnika jabłek wprawi Cię z znakomity nastrój. Aromat cynamonu, słodkiej żurawiny i miodu, w połączeniu z kwaskowatymi jabłkami jest obłędny.
Tak przygotowany deser z pewnością zrobi wrażenie na ukochanej osobie w walentynkowy wieczór.