Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Detoks organizmu po świętach

2021-11-19 12:00

Święta, święta i po świętach... Zostało trochę nadprogramowych kilogramów i wyrzuty sumienia po świątecznym łasuchowaniu. W wolnym czasie wypoczęliśmy od codziennych obowiązków, porzuciliśmy diety, niektórzy spędzili ten czas na błogim lenistwie. Przyszła pora na chwilę wytchnienia dla naszego organizmu: ruch na świeżym powietrzu i powrót do zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych.

Nie czekajmy do Nowego Roku z wprowadzeniem postanowień dotyczących zdrowego odżywiania. Im szybciej zrezygnujemy z ciężkostrawnych posiłków, tym szybciej zobaczymy pierwsze efekty. Zamieniając wigilijne gołąbki i pierogi z kapustą na lekki krem z dyni oraz komosę ryżową z warzywnym sosem, a ciężkie, słodkie ciasta na owsiankę kakaową na deser poczujemy się lżejsi oraz pełni energii.

Nie zapominajmy też o regularnym nawadnianiu organizmu. Bidon z wodą powinien towarzyszyć nam przez cały dzień. Do porannych nawyków, warto wprowadzić picie wody z dodatkiem octu, a słodkie napoje zastąpmy zieloną herbatą, która również będzie miała znakomity wpływ na nasze trawienie.

Mamy dla Was kilka propozycji na lekkie i zdrowe posiłki:

 

JAGLANKA

Świetną propozycją śniadaniową jest jaglanka. Płatki jaglane są skarbnicą witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę organizmu, a zwłaszcza układu nerwowego. Ponadto w ich składzie znajduje się działająca przeciwstarzeniowo witamina E, a także cynk mający pozytywny wpływ na włosy i paznokcie, oraz wapń, fosfor i żelazo. Płatki jaglane korzystnie wpływają na działanie układu pokarmowego oraz pracę nerek.

Składniki:

1 szklanka płatków jaglanych

2 szklanki mleka roślinnego – my użyłyśmy ryżowego

1 duża łyżka oleju kokosowego BIO

szczypta cynamonu

Na wierzch: żurawina suszona całojagodowa, ulubione owoce

Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę oleju kokosowego i szczyptę cynamonu. Na wierzch dajemy ulubione dodatki np. żurawinę suszoną i owoce.

 

ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ

Zupy krem bez dodatku mąki i nabiału są świetnym pomysłem na zdrowy detoksykujący posiłek – zarówno na śniadanie, lunch, jak i na kolację. Są sprzymierzeńcem osób stosujących diety odchudzające, bo charakteryzują się niską gęstością energetyczną - oznacza to, że w dużej objętości dostarczają stosunkowo mało kilokalorii. Zawierają dużą ilość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, co zapewnia wyższy poziom sytości po zjedzeniu posiłku, a dodatek zdrowych tłuszczy korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę mózgu. Nasza propozycja to zupa krem z dyni piżmowej.

Składniki:

1 mała dynia piżmowa

1 duża marchewka

1 cebula

3 ząbki czosnku

mały kawałek imbiru

1 łyżka masła klarowanego

1 szklanka wody

sól i pieprz do smaku

Do polania na wierzchu – dobry olej tłoczony na zimno np. olej z ostropestu plus opcjonalnie pestki dyni do posypania

Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy na blasze w piekarniku przez około 40 minut – do miękkości. Siekamy cebulę, marchewkę i 2 ząbki czosnku – nie musi być drobno, bo wszystkie warzywa później i tak blendujemy i dusimy wszystko na roztopionym maśle klarowanym. Upieczoną, ostudzoną dynię obieramy, dolewamy szklankę wody i razem z uduszonymi warzywami, 1 surowym ząbkiem czosnku oraz kawałkiem imbiru dokładnie blendujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę krem z dyni piżmowej podajemy polaną łyżką zdrowego tłuszczu tłoczonego na zimno.

 

KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI

Komosa ryżowa – quinoa to doskonała alternatywa dla węglowodanów z wszelkich zbożowych produktów. Jej smak jest uniwersalny - lekko słodkawy i delikatnie orzechowy. Zawiera bardzo dużo błonnika, białka, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Ma niski indeks glikemiczny, jest sycąca i pomaga utrzymywać cukier we krwi na stałym poziomie.  Dodatek warzyw uczyni ten posiłek prawdziwym sprzymierzeńcem naszego zdrowia.

Składniki:

1 szklanka komosy ryżowej

2 szklanki wody

1 łyżka masła klarowanego

300g pieczarek

1 cukinia

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 szklanka passaty pomidorowej

1 łyżeczka octu śliwkowego, sól, pieprz, ulubione zioła – do smaku

Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę, pieczarki, cukinie i czosnek, posypujemy solą i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy passatę pomidorową (lub pomidory krojone z 1 puszki), doprawiamy 1 łyżeczką octu śliwkowego, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami do smaku. Quinoę podajemy z tak przygotowanym sosem warzywnym, można posypać po wierzchu pokrojoną zieleniną – np. natką pietruszki.

 

PIECZONA OWSIANKA Z ŻURAWINĄ

Pyszne serniki i makowce uśmiechały się do nas przez całe święta, teraz jednak wybieramy zdrowszą opcję - pieczoną owsiankę pełną wartościowych dodatków. Same płatki owsiane to bogactwo witaminy E oraz witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, dzięki któremu na dłużej zachowujemy uczucie sytości. Żurawina z kolei - zarówno w wersji suszonej, jak i liofilizowanej - to doskonałe źródło witaminy C, która w okresie zimowym jest naszym największym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniami. Jeśli więc lubicie śniadania na słodko, bez wyrzutów sumienia możecie taką owsiankę przyrządzić na pierwszy posiłek dnia.

Składniki:

45g płatków owsianych

135ml mleka

pół banana

40g żurawiny całojagodowej

3 łyżki syropu z agawy 

łyżeczka kakao

szczypta soli

Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy robota kuchennego, przelewamy do żaroodpornej foremki i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Dekorujemy żurawiną liofilizowaną i już jest gotowa do zjedzenia! Nam najbardziej smakuje na ciepło, ale doskonale się również sprawdzi jako lunch do pracy lub szkoły. Smacznego!