darmowa dostawa od 199zł
Święta, święta i po świętach... Zostało trochę nadprogramowych kilogramów i wyrzuty sumienia po świątecznym łasuchowaniu. W wolnym czasie wypoczęliśmy od codziennych obowiązków, porzuciliśmy diety, niektórzy spędzili ten czas na błogim lenistwie. Przyszła pora na chwilę wytchnienia dla naszego organizmu: ruch na świeżym powietrzu i powrót do zdrowych przyzwyczajeń żywieniowych.
Nie czekajmy do Nowego Roku z wprowadzeniem postanowień dotyczących zdrowego odżywiania. Im szybciej zrezygnujemy z ciężkostrawnych posiłków, tym szybciej zobaczymy pierwsze efekty. Zamieniając wigilijne gołąbki i pierogi z kapustą na lekki krem z dyni oraz komosę ryżową z warzywnym sosem, a ciężkie, słodkie ciasta na owsiankę kakaową na deser poczujemy się lżejsi oraz pełni energii.
Nie zapominajmy też o regularnym nawadnianiu organizmu. Bidon z wodą powinien towarzyszyć nam przez cały dzień. Do porannych nawyków, warto wprowadzić picie wody z dodatkiem octu, a słodkie napoje zastąpmy zieloną herbatą, która również będzie miała znakomity wpływ na nasze trawienie.
Mamy dla Was kilka propozycji na lekkie i zdrowe posiłki:
JAGLANKA
Świetną propozycją śniadaniową jest jaglanka. Płatki jaglane są skarbnicą witamin z grupy B, dzięki czemu wspierają prawidłową pracę organizmu, a zwłaszcza układu nerwowego. Ponadto w ich składzie znajduje się działająca przeciwstarzeniowo witamina E, a także cynk mający pozytywny wpływ na włosy i paznokcie, oraz wapń, fosfor i żelazo. Płatki jaglane korzystnie wpływają na działanie układu pokarmowego oraz pracę nerek.
Składniki:
1 szklanka płatków jaglanych
2 szklanki mleka roślinnego – my użyłyśmy ryżowego
1 duża łyżka oleju kokosowego BIO
szczypta cynamonu
Na wierzch: żurawina suszona całojagodowa, ulubione owoce
Płatki zalewamy mlekiem i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę oleju kokosowego i szczyptę cynamonu. Na wierzch dajemy ulubione dodatki np. żurawinę suszoną i owoce.
ZUPA KREM Z DYNI PIŻMOWEJ
Zupy krem bez dodatku mąki i nabiału są świetnym pomysłem na zdrowy detoksykujący posiłek – zarówno na śniadanie, lunch, jak i na kolację. Są sprzymierzeńcem osób stosujących diety odchudzające, bo charakteryzują się niską gęstością energetyczną - oznacza to, że w dużej objętości dostarczają stosunkowo mało kilokalorii. Zawierają dużą ilość błonnika rozpuszczalnego w wodzie, co zapewnia wyższy poziom sytości po zjedzeniu posiłku, a dodatek zdrowych tłuszczy korzystnie wpływa na układ krążenia i pracę mózgu. Nasza propozycja to zupa krem z dyni piżmowej.
Składniki:
1 mała dynia piżmowa
1 duża marchewka
1 cebula
3 ząbki czosnku
mały kawałek imbiru
1 łyżka masła klarowanego
1 szklanka wody
sól i pieprz do smaku
Do polania na wierzchu – dobry olej tłoczony na zimno np. olej z ostropestu plus opcjonalnie pestki dyni do posypania
Dynię kroimy na mniejsze kawałki i pieczemy na blasze w piekarniku przez około 40 minut – do miękkości. Siekamy cebulę, marchewkę i 2 ząbki czosnku – nie musi być drobno, bo wszystkie warzywa później i tak blendujemy i dusimy wszystko na roztopionym maśle klarowanym. Upieczoną, ostudzoną dynię obieramy, dolewamy szklankę wody i razem z uduszonymi warzywami, 1 surowym ząbkiem czosnku oraz kawałkiem imbiru dokładnie blendujemy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Zupę krem z dyni piżmowej podajemy polaną łyżką zdrowego tłuszczu tłoczonego na zimno.
KOMOSA RYŻOWA Z WARZYWAMI
Komosa ryżowa – quinoa to doskonała alternatywa dla węglowodanów z wszelkich zbożowych produktów. Jej smak jest uniwersalny - lekko słodkawy i delikatnie orzechowy. Zawiera bardzo dużo błonnika, białka, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Ma niski indeks glikemiczny, jest sycąca i pomaga utrzymywać cukier we krwi na stałym poziomie. Dodatek warzyw uczyni ten posiłek prawdziwym sprzymierzeńcem naszego zdrowia.
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki wody
1 łyżka masła klarowanego
300g pieczarek
1 cukinia
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 szklanka passaty pomidorowej
1 łyżeczka octu śliwkowego, sól, pieprz, ulubione zioła – do smaku
Komosę ryżową gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni roztapiamy masło klarowane, wrzucamy pokrojone warzywa: cebulę, pieczarki, cukinie i czosnek, posypujemy solą i dusimy do miękkości. Kiedy warzywa będą miękkie, dodajemy passatę pomidorową (lub pomidory krojone z 1 puszki), doprawiamy 1 łyżeczką octu śliwkowego, solą, pieprzem i ulubionymi ziołami do smaku. Quinoę podajemy z tak przygotowanym sosem warzywnym, można posypać po wierzchu pokrojoną zieleniną – np. natką pietruszki.
PIECZONA OWSIANKA Z ŻURAWINĄ
Pyszne serniki i makowce uśmiechały się do nas przez całe święta, teraz jednak wybieramy zdrowszą opcję - pieczoną owsiankę pełną wartościowych dodatków. Same płatki owsiane to bogactwo witaminy E oraz witamin z grupy B, a także błonnika pokarmowego, dzięki któremu na dłużej zachowujemy uczucie sytości. Żurawina z kolei - zarówno w wersji suszonej, jak i liofilizowanej - to doskonałe źródło witaminy C, która w okresie zimowym jest naszym największym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniami. Jeśli więc lubicie śniadania na słodko, bez wyrzutów sumienia możecie taką owsiankę przyrządzić na pierwszy posiłek dnia.
Składniki:
135ml mleka
pół banana
3 łyżki syropu z agawy
łyżeczka kakao
szczypta soli
Wszystkie składniki miksujemy przy pomocy robota kuchennego, przelewamy do żaroodpornej foremki i pieczemy 20 minut w temperaturze 200 stopni. Dekorujemy żurawiną liofilizowaną i już jest gotowa do zjedzenia! Nam najbardziej smakuje na ciepło, ale doskonale się również sprawdzi jako lunch do pracy lub szkoły. Smacznego!