Wyszukiwarka
Masz pytanie?

darmowa dostawa od 199zł

Zupa krem z dyni z paluchami wg przepisu babci Wandzi

2023-09-28 09:20

Słońce coraz niżej i dzień coraz krótszy. Pierwsze jesienne chłody, zmarznięte dłonie i przeprosiny z grubym, wełnianym swetrem. Mimo nie zawsze sprzyjającej aury, nie rezygnujmy z codziennej porcji aktywności na świeżym powietrzu: spacerów, biegania, czy roweru. Nasz organizm nam za to podziękuje! A jak nieco zmarzniemy, przygotujmy pyszną, aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni w towarzystwie chrupiących paluchów. Babcia Wandzia podzieliła się z nami swoim sprawdzonym przepisem i zaraz Wam go zdradzimy. 

Czy zupa krem z dyni jest zdrowa?

Naszą zupę krem przygotowałyśmy z pieczonych warzyw: dyni, papryki i marchewki, co daje nam cały wachlarz właściwości odżywczych dla naszego organizmu. Dynia - główny składnik warzywnego kremu - jest bogatym źródłem witamin i minerałów: magnezu, potasu, selenu i cynku. Ponadto zawiera sporą dawkę białka oraz błonnika pokarmowego. Aby dodatkowo podkręcić walory zdrowotne, zupę można posypać suszonymi pestkami z dyni i dodać kilka kropel oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno (więcej o jego zaletach przeczytasz TUTAJ)

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa?

Dynia, marchewka i papryka (do naszego przepisu użyłyśmy papryki pomarańczowej) swoją piękną barwę zawdzięczają obecności karotenoidów, a więc silnych antyoksydantów, które zapobiegają starzeniu się organizmu i wykazują działanie antynowotworowe. 

Pomarańczowe warzywa są bogatym źródłem potasu oraz witaminy A i witaminy C. Potas jest szczególnie cenny w dbaniu o układ sercowo - naczyniowy. Zaś wspomniane witaminy korzystnie działają na urodę, poprawiają wygląd cery, sprawiają, że staje się ona promienna i zdrowa. Należy o nich również pamiętać przy problemach z krwawiącymi i wrażliwymi dziąsłami. 

Jedzcie więc na zdrowie i... urodę!

Przepis na zupę krem z pieczonej dyni, papryki i marchewki.

Składniki:

  • 1 szt. średniej dyni Hokkaido 
  • 2 szt. papryki pomarańczowej
  • 2 szt. średniej wielkości marchewek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: papryka czerwona słodka, kurkuma, sól, pieprz
  • suszone pestki dyni (do posypania)
  • olej słonecznikowy tłoczony na zimno (do polania)

Przygotowanie zupy kremu z dyni:

Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy podzieloną na kawałki i oczyszczoną z pestek dynię i papryki oraz obraną marchewkę. Przyprawiamy i skrapiamy oliwą. Pieczemy ok 20 min. w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. W tym czasie w garnku podsmażamy na oliwie czosnek. Dodajemy upieczone warzywa, zalewamy wodą tak, aby były w całości przykryte (nie więcej). Gotujemy do miękkości, blendujemy, jeśli jest potrzeba doprawiamy. Tak przygotowaną zupę krem z dyni ozdabiamy suszonymi pestkami i kilkoma kroplami oleju tłoczonego na zimno, który wzbogaci smak naszego kremu słonecznikową nutą.

„Paluchy babci Wandzi” - do barszczu, kremu z dyni i nie tylko

Składniki:

Przygotowanie paluchów pszennych wg przepisu babci Wandzi:

Wsypujemy do miski wszystkie składniki (oprócz sera) i zagniatamy, aż wszystko połączy nam się w gładką, jednolitą kulkę ciasta kruchego – wymaga to trochę siły :)

Powstałe ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki – można sobie przygotować ciasto dzień wcześniej, tak, żeby przeleżało w lodówce całą noc. Po wyjęciu z lodówki wałkujemy i kroimy na około 1-centymetrowe paski. Paski możemy skręcić przed pieczeniem lub nie, jeżeli ktoś preferuje prostotę. Opcjonalnie w tym momencie posypujemy paluchy startym, żółtym serem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach, aż wszystko nam się pięknie zarumieni.

Smacznego!