darmowa dostawa od 199zł
1/2 szklanki BIO kaszy jaglanej
2 szklanki mleka (jeżeli ktoś nie toleruje mleka krowiego, można użyć roślinnego)
3 łyżki BIO syropu z agawy (plus do polania na ozdobę) lub innego słodzika np. miodu
1/2 kg truskawek
1 łyżeczka BIO oleju kokosowego (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną kilkakrotnie przepłukać pod ciepłą, bieżącą wodą. Odcedzić, wsypać do garnka, wlać mleko i zagotować pod przykryciem. Gotować przez 15 minut na małym ogniu. Truskawki pokroić, włożyć do rondelka lub na patelnię, dodać 1 łyżkę syropu z agawy i gotować około 5 minut co chwilę mieszając. Ugotowaną kaszę oraz przygotowane truskawki zmiksować blenderem na gładki mus z dodatkiem 2 łyżek syropu z agawy, można dodać 1 łyżeczkę oleju kokosowego dla bardziej aksamitnej konsystencji oraz lekkiego kokosowego posmaku:) Ozdobić świeżymi truskawkami oraz syropem z agawy.
Budyń można podawać jako lekkie śniadanie, zdrowy deser lub zawsze, kiedy będziecie mieć ochotę na coś słodkiego – bez wyrzutów sumienia.
Jest bezglutenowy, a w wersji z mlekiem roślinnym jest odpowiedni dla osób nie tolerujących nabiału.