Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Dressing do sałatek

2022-04-07 13:00

W końcu nadeszły upragnione ciepłe dni. Chętniej spędzamy czas na różnych aktywnościach na świeżym powietrzu, więcej się ruszamy i zamieniamy treściwe dania na lekkie i pożywne posiłki typu sałatki. Coraz częściej organizujemy grille i inne imprezy plenerowe, na których do różnego rodzaju mięs podajemy kolorowe surówki :) My również jesteśmy fankami lekkich i pysznych sałatek, a coraz większa dostępność sezonowych warzyw zachęca do ich robienia. Tak naprawdę całości smaku dopełnia odpowiedni dressing do sałatki, a my mamy kilka propozycji.

 

 

Słodko- kwaśny dressing sałatkowy z miodem i octem z pigwowca

Ten sos sałatkowy jest bardzo delikatny i słodkawy, co zawdzięcza miodowi oraz octowi z pigwowca. Nierafinowany olej z ostropestu tłoczony na zimno dodaje mu fantastycznego posmaku i ma mnóstwo właściwości zdrowotnych. Świeży i lekki, idealnie pasuje do sałatek, które w swoim składzie oprócz warzyw mają też dodatek owoców, ale nie tylko. Sałatki z dodatkiem tego dressingu wspaniale komponują się ze smakiem mięs na ostro oraz delikatnych ryb. Już zdradzamy recepturę:

 

Składniki:

  • 1 płaska łyżka miodu wielokwiatowego BIO

  • 2 łyżki octu z pigwowca

  • sól kłodawska lub himalajska do smaku (ilość w zależności od gustu – około pół płaskiej łyżeczki)

  • 3 łyżki oleju z ostropestu

  • 3 łyżki wody (opcjonalnie – jeżeli liczycie kalorie i chcecie, żeby dressing wystarczył na dłużej)

 

W małym słoiczku umieszczamy wszystkie składniki oprócz oleju i dokładnie mieszamy. Na końcu, kiedy składniki się połączą, dodajemy olej, zakręcamy słoik i energicznie wstrząsamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Tak naprawdę ten sposób, czyli dodanie oleju czy oliwy na samym końcu jest tajemnicą jedwabistej konsystencji naszych dressingów. Powstała gładka emulsja idealnie łączy się ze składnikami sałatek i surówek, a w lodówce spokojnie można ją trzymać tydzień albo i dłużej:) Klasyczną zasadą powszechnie używaną w kuchni jest zasada 3:1, czyli na 3 łyżki oleju/oliwy dajemy 1 łyżkę octu. Ocet z pigwowca jest na tyle delikatny, że spokojnie można dodać 2 łyżki i będzie pysznie, zresztą jeżeli gustujecie w bardziej kwaśnych smakach, to zasada 3:2 z każdym octem będzie idealna:)

 

 

Dressing sałatkowy musztardowo - czosnkowy na ostro

Ten sosik jest wyrazisty w smaku i będzie idealny do wszystkich sałatek. Bardzo zbliżony do klasycznego winegret, jest uniwersalną opcją.

Składniki:

  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej

  • 1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę

  • 1 łyżka octu jabłkowego dobrej jakości

  • sól kłodawska lub himalajska do smaku (ilość w zależności od gustu – około pół płaskiej łyżeczki)

  • szczypta (lub dwie) pieprzu, najlepiej świeżo mielonego

  • 3 łyżki oliwy z oliwek dobrej jakości ( lub innego nierafinowanego oleju tłoczonego na zimno, np. oleju lnianego)

  • 3 łyżki wody (opcjonalnie)

 

Tak, jak poprzednio wszystkie składniki oprócz oliwy wkładamy do słoika i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy oliwę/olej, zakręcamy słoiczek i wstrząsamy energicznie, aż do powstania emulsji. Gotowe:)

 

 

Przepisów na dressingi sałatkowe jest mnóstwo i można tutaj kombinować do woli. Bazą jest dobrej jakości olej (oliwa) tłoczony na zimno oraz jakiś „zakwaszacz” np. niefiltrowany żywy ocet. Cała reszta składników zależy od naszej wyobraźni oraz gustu. Możemy dodać różne zioła – suszone lub świeże, czosnek, miód, musztardę, sok z cytryny, awokado, jogurt, pestki, sól, pieprz itd. Z ich pomocą będziecie w stanie skomponować niezliczoną ilość unikalnych sałatek :)

Świeże i pyszne sałatki są świetnym sposobem na pełnowartościowy posiłek, a dobry dressing do sałatki podkręci jej smak i wydobędzie wszystko, co najlepsze.