darmowa dostawa od 199zł
W dzisiejszych czasach doba wydaje się krótsza niż doba naszych rodziców w młodości Żyjemy w wiecznym pędzie między pracą, obowiązkami domowymi a życiem rodzinnym. Dlatego tym bardziej cenimy sobie dania, które można przygotować w kilka chwil z prostych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Tym razem proponujemy pyszny makaron w iście śródziemnomorskim stylu – tutaj nasz bezglutenowy makaron z dodatkiem bazylii z sosem pomidorowym z tuńczykiem.
Składniki:
1 cebula
2-3 ząbki czosnku
250g makaronu – w naszym przepisie bezglutenowy makaron z bazylią
3 duże dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
1 puszka tuńczyka w oleju
sól, pieprz i zioła do smaku
opcjonalnie starty ser typu parmezan do posypania
W garnku zagotować odpowiednią ilość wody i ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
Na patelnię wlać oliwę, wrzucić wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, rozgrzać, wrzucić pokrojoną cebulę. Całość posolić i lekko podsmażyć – nie rumienić.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do zeszklonej cebuli i czosnku (można na szybko wrzucić 1 puszkę pomidorów krojonych), całość dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać odsączonego z oleju tuńczyka i dusić do 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi ziołami – bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi – według uznania.
Gotowe danie na talerzu można posypać startym parmezanem. Pycha :)
Danie proste, szybkie i pożywne. Można je przygotować w wersji bezglutenowej oraz w wersji bez nabiału – zamiast posypać gotowe danie serem, to można np. posiekaną rukolą lub dodać oliwki.
Sos pomidorowy jest bazą do wszelkich innych sosów do makaronu – zamiast tuńczyka można dodać np. podsmażone mięso mielone, krewetki, pokrojoną i podsmażoną cukinię, bakłażana czy inne warzywa – na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak.
SMACZNEGO!