Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Bezglutenowy makaron z sosem pomidorowym z tuńczykiem

2021-07-27 11:00

W dzisiejszych czasach doba wydaje się krótsza niż doba naszych rodziców w młodości smiley  Żyjemy w wiecznym pędzie między pracą, obowiązkami domowymi a życiem rodzinnym. Dlatego tym bardziej cenimy sobie dania, które można przygotować w kilka chwil z prostych składników, które zazwyczaj mamy w domu. Tym razem proponujemy pyszny makaron w iście śródziemnomorskim stylu – tutaj nasz bezglutenowy makaron z dodatkiem bazylii z sosem pomidorowym z tuńczykiem.

 

 

Składniki:

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

250g makaronu – w naszym przepisie bezglutenowy makaron z bazylią

3 duże dojrzałe pomidory lub 1 puszka pomidorów krojonych

2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego

1 puszka tuńczyka w oleju

sól, pieprz i zioła do smaku

opcjonalnie starty ser typu parmezan do posypania

W garnku zagotować odpowiednią ilość wody i ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.

Na patelnię wlać oliwę, wrzucić wyciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek, rozgrzać, wrzucić pokrojoną cebulę. Całość posolić i lekko podsmażyć – nie rumienić.

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki i wrzucić do zeszklonej cebuli i czosnku (można na szybko wrzucić 1 puszkę pomidorów krojonych), całość dusić pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodać odsączonego z oleju tuńczyka i dusić do 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i innymi ziołami – bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi – według uznania.

Gotowe danie na talerzu można posypać startym parmezanem. Pycha :)

 

 

Danie proste, szybkie i pożywne. Można je przygotować w wersji bezglutenowej oraz w wersji bez nabiału – zamiast posypać gotowe danie serem, to można np. posiekaną rukolą lub dodać oliwki.

 

Sos pomidorowy jest bazą do wszelkich innych sosów – zamiast tuńczyka można dodać np. podsmażone mięso mielone, krewetki, pokrojoną i podsmażoną cukinię, bakłażana czy inne warzywa – na pewno każdy znajdzie swój ulubiony smak.

SMACZNEGO!