Wyszukiwarka
Masz pytanie?

darmowa dostawa od 199zł

Rogaliki z powidłami

2022-01-04 09:00

Przepis na rogale drożdżowe z nadzieniem śliwkowym

Zamknijcie na chwilę oczy, przenieście się w świat swojego dzieciństwa i wizyty u dziadków... Pachnie drożdżowym ciastem i... powidłami śliwkowymi, prawda? Nam Dzień Babci i Dziadka nieodłącznie kojarzy się z tym właśnie smakiem i zapachem, dlatego również Was zachęcamy do rezygnacji ze „sklepowych” łakoci, na rzecz samodzielnych wypieków. Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi to prosty przepis, zarówno dla wytrawnych piekarzy, jak i początkujących amatorów słodkości. Warto przygotować je na ten wyjątkowy dzień, aby także nasze babcie przypomniały sobie smaki sprzed lat.

W przepisie na rogaliki drożdżowe z nadzieniem użyliśmy BIO mąki pszennej typ 500 z Jasiowej Piwniczki. Oznacza to, że takie ziarno - od posiania, poprzez wzrost, aż do zbioru i w końcu mielenia oraz pakowania - nie miało styczności z pestycydami i innymi środkami chemicznymi. 

Nasze powidła śliwkowe z cynamonem charakteryzują się nie tylko wybornym smakiem. Wszystkie konfitury z Jasiowej Piwniczki wyrabiane są w małym, bieszczadzkim gospodarstwie, z owoców pochodzących z lokalnych sadów i lasów, oddalonych od wielkich miast i zanieczyszczeń. 

Zachęcamy do korzystania z certyfikowanych produktów ekologicznych oraz produktów z małych gospodarstw rolnych, aby Wasze wypieki nie tylko wybornie smakowały, ale przede wszystkim były zdrowe i naturalne. Tak jak u naszych Babć i Dziadków. 

 

Składniki:

Dodatkowo:

  • roztrzepane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem

  • cukier puder

 

Przygotowanie:

Miseczkę z jogurtem i śmietaną wkładamy do większej, wypełnionej gorącą wodą. Kiedy nasza mieszanka będzie letnia (nie gorąca), wyciągamy miseczkę. Do jogurtu i śmietany dodajemy drożdże, łyżkę mąki i cukier. Pozostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.

Powstały zaczyn dodajemy do pozostałych składników na ciasto i - przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie - wyrabiamy na gładką, jednolitą masę. 

 

 

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt okręgu, dzielimy na 8 trójkącików (jak pizzę). Na każdą część nakładamy łyżeczkę powidła, ostrożnie zwijamy w rulonik, tak, aby nasze powidła śliwkowe nie wypłynęły. Kiedy otrzymamy charakterystyczny kształt, przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy przykryte ściereczką na ok 10-15 minut.

Przy pomocy pędzelka smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem.

Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.

Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem i możemy wcinać :) Smacznego! 

 

Rogaliki z powidłami - Galeria 4