darmowa dostawa od 199zł
Przepis na rogale drożdżowe z nadzieniem śliwkowym
Zamknijcie na chwilę oczy, przenieście się w świat swojego dzieciństwa i wizyty u dziadków... Pachnie drożdżowym ciastem i... powidłami śliwkowymi, prawda? Nam Dzień Babci i Dziadka nieodłącznie kojarzy się z tym właśnie smakiem i zapachem, dlatego również Was zachęcamy do rezygnacji ze „sklepowych” łakoci, na rzecz samodzielnych wypieków. Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi to prosty przepis, zarówno dla wytrawnych piekarzy, jak i początkujących amatorów słodkości. Warto przygotować je na ten wyjątkowy dzień, aby także nasze babcie przypomniały sobie smaki sprzed lat.
W przepisie na rogaliki drożdżowe z nadzieniem użyliśmy BIO mąki pszennej typ 500 z Jasiowej Piwniczki. Oznacza to, że takie ziarno - od posiania, poprzez wzrost, aż do zbioru i w końcu mielenia oraz pakowania - nie miało styczności z pestycydami i innymi środkami chemicznymi.
Nasze powidła śliwkowe z cynamonem charakteryzują się nie tylko wybornym smakiem. Wszystkie konfitury z Jasiowej Piwniczki wyrabiane są w małym, bieszczadzkim gospodarstwie, z owoców pochodzących z lokalnych sadów i lasów, oddalonych od wielkich miast i zanieczyszczeń.
Zachęcamy do korzystania z certyfikowanych produktów ekologicznych oraz produktów z małych gospodarstw rolnych, aby Wasze wypieki nie tylko wybornie smakowały, ale przede wszystkim były zdrowe i naturalne. Tak jak u naszych Babć i Dziadków.
Składniki:
500g mąki pszennej (BIO Mąka pszenna typ 500 ekologiczna 1kg)
25g świeżych drożdży
100g masła
150g jogurtu naturalnego
2 łyżki śmietany 18%
jajka 2szt
łyżka cukru
Dodatkowo:
roztrzepane jajko do posmarowania rogalików przed pieczeniem
cukier puder
Przygotowanie:
Miseczkę z jogurtem i śmietaną wkładamy do większej, wypełnionej gorącą wodą. Kiedy nasza mieszanka będzie letnia (nie gorąca), wyciągamy miseczkę. Do jogurtu i śmietany dodajemy drożdże, łyżkę mąki i cukier. Pozostawiamy pod przykryciem na 10-15 minut.
Powstały zaczyn dodajemy do pozostałych składników na ciasto i - przy pomocy robota kuchennego lub ręcznie - wyrabiamy na gładką, jednolitą masę.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich rozwałkowujemy na kształt okręgu, dzielimy na 8 trójkącików (jak pizzę). Na każdą część nakładamy łyżeczkę powidła, ostrożnie zwijamy w rulonik, tak, aby nasze powidła śliwkowe nie wypłynęły. Kiedy otrzymamy charakterystyczny kształt, przekładamy rogaliki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy przykryte ściereczką na ok 10-15 minut.
Przy pomocy pędzelka smarujemy rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy ok 15 minut w temperaturze 200 stopni.
Wystudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem i możemy wcinać :) Smacznego!