Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Przepis na tradycyjne pączki z nadzieniem

2022-02-10 10:00

W ten jeden dzień w roku nikt nie liczy kalorii, a błogie łasuchowanie jest w stu procentach usprawiedliwione! Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, czas poszukać idealnego przepisu na pączki. Przygotowane samodzielnie, z dobrych, sprawdzonych składników, są o niebo lepsze, niż te kupione w sklepie. Miękkie, pulchne, słodkie i nadziane pysznym domowym dżemem... ślinka cieknie na samą myśl!

Czym nadziewać pączki? My polecamy tradycyjne pączki z ciasta drożdżowego w nieco innym wydaniu. Zamiast nadzienia z róży polecamy nasz dżem z derenia: naturalny, wyrabiany w lokalnym gospodarstwie, bez konserwantów. Jego słodko-kwaśny smak doskonale komponuje się ze słodkimi wypiekami. 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 20g cukru

  • 5g świeżych drożdży

  • 250ml mleka

  • 3 żółtka

  • 1 całe jajko

  • 10g masła

  • sok z połowy cytryny

  • 0,5kg mąki pszennej typ 500 BIO z Jasiowej Piwniczki

  • pół kieliszka spirytusu (ok 15ml)

  • szczypta soli

     

Pozostałe składniki:

  • dżem z derenia z Jasiowej Piwniczki

  • smalec lub olej do smażenia

  • cukier puder do posypania pączków

 

Jak zrobić idealne pączki? 

Na samym początku należy przygotować zaczyn z drożdży, połowy cukru, dwóch łyżek mąki i ciepłego mleka (jego gęstość powinna odpowiadać konsystencji śmietany). Przygotowany zaczyn zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. W tym momencie możemy również roztopić w rondelku masło i pozostawić do wystygnięcia.

Następnie ucieramy jajko z żołtkami i pozostałym cukrem, dodajemy mąkę, wyrośnięty zaczyn, przestudzone masło i resztę składników na ciasto. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Tak przygotowane ciasto można wyrabiać dłońmi lub przełożyć do robota kuchennego (my wybrałyśmy drugą, łatwiejszą opcję). Powinno mieć nieco luźną konsystencję. Następnie przykryj miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i zostaw je do wyrośnięcia na minimum 30 minut, do godziny.

Po tym czasie przełóż ciasto na posypaną mąką stolnicę, rozwałkuj na grubość ok 2 cm i wycinaj niewielkie kółeczka (średnicy szklanki, ok 7cm).

 

 

W głębokiej patelni rozgrzej smalec lub olej i smaż na nim pączki z dwóch stron aż się zarumienią. Pączki na patelni powinny swobodnie pływać, nie dotykać dna. Łyżką cedzakową przekładaj pączki na deskę wyłożoną ręcznikiem papierowym.

 

Następnie za pomocą np. rękawa kuchennego nadziewaj jeszcze ciepłe pączki ulubionym dżemem, marmoladą lub powidłem. My jako nadzienie polecamy nasz regionalny dżem z derenia. Ma ciekawy, słodko-kwaśny smak i odpowiednią konsystencję. Tak przygotowane i przestudzone pączki posyp cukrem pudrem i gotowe! Można wcinać!