darmowa dostawa od 199zł
Już za kilka dni obchodzić będziemy Dzień Babci i Dziadka. Jak co roku marketingowcy prześcigają się w pomysłach na prezenty, a sklepowe półki uginają pod okolicznościowymi czekoladkami, gadżetami i błyskotkami. A może warto zatrzymać się na chwilę i oprócz upominku podarować im również to, czego oczekują od nas najbardziej... swój czas. Odwiedziny u ukochanych dziadków możemy umilić własnoręcznie przygotowaną tartą z jabłkami i sosem śmietankowym. Już widzimy uśmiech na ich twarzach :)
Składniki na tartę z jabłkami i sosem śmietankowym:
Ciasto:
160g mąki orkiszowej jasnej typ 650,
szczypta soli,
łyżka cukru,
łyżka wody,
jedno jajko
Nadzienie:
0,5kg jabłek
50g słodkiej śmietany 30%
jajko
2 łyżki cukru
sok z połowy cytryny
cynamon
Przygotowanie tarty z jabłkami i sosem śmietankowym:
Wszystkie składniki na ciasto (w tym masło klarowane i mąkę orkiszową z Jasiowej Piwniczki) zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie należy obrać jabłka, podzielić na ćwiartki i pokroić w cienkie plasterki.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy do grubości ok 1cm i wykładamy nim formę do tarty o średnicy 24 – 26cm, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10min. W tym czasie przygotowujemy sos śmietankowy do naszej tarty z jabłkami. Do śmietanki dodajemy jajko, cukier i sok z cytryny, mieszamy aż powstanie gładka masa (kogel mogel).
Na podpieczonym, gorącym cieście układamy w rozetkę plasterki jabłek, posypujemy cynamonem i polewamy naszym sosem śmietankowym. Pieczemy ok 20 – 25min, do zarumienienia się brzegów ciasta.
Tak przygotowaną tartę z sosem śmietankowym możemy podawać na ciepło np. z lodami, ale tak samo pysznie smakuje podana na zimno.
Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, polecamy ją zarówno doświadczonym, jak i początkującym domowym cukiernikom. Smacznego!