darmowa dostawa od 199zł
Jesień nieodłącznie kojarzy nam się z dyniami, a czym bliżej 31 października, czyli dla niektórych popularnego i lubianego, a dla innych kontrowersyjnego Halloween, tym bardziej.
Ta pomarańczowa roślina jest bogata w minerały i witaminy, a zarazem niskokaloryczna i smaczna. Co ciekawe, dynia bardzo dawno temu przywędrowała do Polski z Ameryki, ale tak zadomowiła się w polskich ogródkach, że jest już uważana za jedno z naszych tradycyjnych warzyw.
Z botanicznego punktu widzenia jest to jednak owoc!
Dynia coraz częściej gości na naszych stołach, jest głównym składnikiem zup, przetworów, sałatek, ale również wypieków. Uwielbiamy ciasta proste, szybkie do zrobienia oraz zdrowe, a takim bez wątpienia jest ciasto dyniowo-marchewkowe, które dzisiaj Wam proponujemy. Aromatyczne, wilgotne i treściwe, o pięknej pomarańczowej barwie, a do tego bez szans niepowodzenia w przygotowaniu:) Kawałek ciasta z dobrą herbatką z pewnością umili Wam jesienne chwile, zwłaszcza, gdy na zewnątrz zimno i nieprzyjemnie, a aromat cynamonu przypomni Wam o nadchodzących Świętach Bożego Narodzenia!
250 gram dyni – jest to około ćwierć małej dyni zwykłej – z reszty można zrobić pożywną zupkę
250 gram marchewki - około 2 duże sztuki
150 gram cukru lub innego słodzidła np. BIO syrop z agawy (można dodać troszkę mniej w zależności od gustu)
3 jajka – najlepiej od szczęśliwych kurek
300 gram mąki orkiszowej jasnej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 czubate łyżki BIO oleju kokosowego – należy go roztopić, tak, żeby był płynny
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżeczka cynamonu
odrobina cukru pudru do posypania na wierzchu
opcjonalnie: pokrojone orzechy włoskie
Przygotowanie:
Marchewkę i dynię ścieramy na tarce na najdrobniejszych oczkach (można bardzo drobno posiekać w Thermomixie lub innym robocie kuchennym), posypujemy cukrem, żeby warzywa „puściły sok”.
Następnie dodajemy przesianą mąkę orkiszową i jajka i mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia, płynny olej kokosowy, mąkę kokosową oraz cynamon i dalej dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Na tym etapie można dodać orzechy (lub inne ulubione bakalie np. żurawinę suszoną).
Gotowe ciasto wylewamy do keksówki - nie trzeba niczym jej smarowac ani wykładać – dodatek oleju sprawia, że upieczone ciasto dość ładnie odchodzi od formy.
Pieczemy 45-50 minut w 200 stopniach.
Wystudzone ciasto dyniowo- marchewkowe posypujemy cukrem pudrem. Gotowe! Można zajadać bez wyrzutów sumienia - no może z takimi tyci tyci ;)