Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Jesienni sprzymierzeńcy odporności

2021-09-08 13:00

Dostęp do świeżych owoców i warzyw (często prosto z ogrodu lub od lokalnych dostawców), słońce, długi dzień, więcej czasu wolnego oraz mniej stresu... niestety wakacje już za nami i czas zmierzyć się z jesiennym spadkiem odporności. Wrześniowe ochłodzenie to prawdziwy sprawdzian tego, co wypracowaliśmy wiosną i latem.

W tym trudnym czasie warto zadbać o zdrowy sen oraz ruch na świeżym powietrzu, ale przede wszystkim o prawidłowe odżywianie. Pamiętajmy o regularnych posiłkach i zbilansowanej diecie. Z pomocą przychodzi również Jasiowa Piwniczka z całą gamą zdrowych produktów wzmacniających odporność. Zdradzimy Wam kilka ciekawostek wink

 

Sok z aloesu

Aloes to bardzo prosta w uprawie roślina, bez problemu można postawić go w doniczce na parapecie. Koneserom domowych nalewek polecamy przygotowanie ich samodzielnie, są idealne na coraz dłuższe, jesienne wieczory: pyszne i rozgrzewające (przepis tutaj). Działanie zdrowotne aloesu jest nieocenione. Doskonały zarówno do stosowania zewnętrznego: przyśpiesza gojenie się ran, regeneruje uszkodzoną skórę, jak i wewnętrznego. Posiada wiele cennych składników odżywczych, błonnika, kwasów tłuszczowych oraz antyoksydantów, dzięki czemu wykazuje właściwości antynowotworowe. Jest również bogatym źródłem witaminy C i E. Regularne picie soku z aloesu przyczynia się do pobudzenia układu odpornościowego do zwalczania szkodliwych czynników zewnętrznych.

 

Miód i produkty pszczelarskie

Pozytywnego wpływu miodu, pierzgi i pyłku kwiatowego na nasz organizm nie trzeba reklamować. Miód wykazuje silne działanie bakteriobójcze, Jest również bogatym źródłem mikroelementów: potasu, fosforu, żelaza, wapnia i magnezu. Ponadto zawiera witaminy A, B1, B2, B6, B12, C, kwas foliowy oraz biotynę.

Należy jednak pamiętać, aby nie podgrzewać miodu powyżej 50°C, ponieważ traci część swoich cennych składników. Można go dodać do letniej (niegorącej) herbaty, wody lub zjeść z owsianką na śniadanie.

 

 

Przetwory i soki z owoców

Już nasze babcie wiedziały, że na przeziębienie najlepszy jest sok z malin, na ból brzucha pomagają jagody leśne, a infekcje najskuteczniej zwalcza czosnek. Jesienią i zimą mamy utrudniony dostęp do owoców i warzyw. Te kupione w markecie niestety nie mają zbyt wielu witamin i wartości odżywczych, a nie każdy ma czas i możliwość zrobienia domowych przetworów. Konfitury i soki z Jasiowej Piwniczki mają bardzo prosty skład, wyrabiane są z owoców z lokalnych, czystych lasów, pól i sadów, są niczym babcina spiżarnia, pełna swojskich smakołyków.

 

 

Oleje

Jaki olej wybrać? Najcenniejsze są te tłoczone na zimno. Co to znaczy? Olej wyciskany jest z nasion oleistych mechanicznie, w prasie ślimakowej [więcej]. W Jasiowej Piwniczce można wybierać spośród olejów: słonecznikowego, z ostropestu, z pestek dyni, konopnego, lnianego, rzepakowego, w zależności od właściwości zdrowotnych oraz upodobań smakowych.

 

 

Octy

Niezaprzeczalnie najlepsze octy są niefiltrowane i niepasteryzowane, a więc... wszystkie octy z Jasiowej Piwniczki. Kwas octowy cieszy się coraz większym uznaniem i zyskuje nowych zwolenników. Nic dziwnego! Wykazuje bowiem silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, obniża ciśnienie krwi oraz poziom „złego” cholesterolu. Może być stosowany również zewnętrznie, w formie okładów: podobnie jak aloes przyśpiesza leczenie skaleczeń i stanów zapalnych skóry.