Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Ucierane ciasto ze śliwkami i borówkami amerykańskimi

2022-10-17 13:00

Jak zapewne wiecie, jesteśmy miłośniczkami prostych i zdrowych przepisów, a do tego, jak jeszcze jest sprawdzony przez kogoś i mamy pewność, że nam wyjdzie, to już w ogóle rewelacja:) I taki właśnie jest ten przepis. Niezawodne i super proste do wykonania ciasto ucierane ze śliwkami i borówkami amerykańskimi (owoce można dowolnie wymienić) zawsze każdemu się uda, nawet początkującym w kuchni :) Wychodzi puszyste, wilgotne i owocowe, po prostu idealnie pyszne:)

 

Sezon na śliwki trwa w najlepsze, a my nie wyobrażamy sobie jesieni bez tych pysznych, sezonowych owoców. Warto włączyć śliwki do naszej diety, ponieważ mają bardzo korzystny wpływ na organizm, są pełne witamin i minerałów, a ze względu na dużą ilość błonnika pozytywnie wpływają na naszą mikroflorę pokarmową.

Śliwki można spożywać na wiele sposobów, świeże, suszone, w przetworach owocowych oraz w wypiekach. Ciasto ucierane ze śliwkami z mąki orkiszowej oraz z ksylitolem jest fantastyczną, zdrową alternatywą dla sklepowych słodyczy oraz jedną z pięciu porcji owoców dziennie :)

 

 

Składniki na pyszne ciasto ucierane ze śliwkami:

 

 

Przygotowanie ucieranego ciasta ze śliwkami:

Na początek ustawiamy piekarnik na 180 stopni.

Jajka (o temperaturze pokojowej) z ksylitolem ubijamy kilka minut mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie gładka, jednolita, jasna masa – ksylitol musi się całkowicie rozpuścić w jajkach.

 

 

Masło klarowane oraz olej kokosowy rozpuszczamy – może być w rondelku na małym ogniu, w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i czekamy, aż przestygną. Następnie wlewamy je do ubitego puchu jajecznego cienką strużką cały czas miksując.

Na tym etapie można dodać kilka kropli naturalnego aromatu do ciasta np. migdałowego.

Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie nam lejące, jednolite ciasto.

 

 

Małą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej powstałe ciasto. Wyrównujemy wierzch i układamy owoce. U nas są to świeże śliwki pokrojone na ćwiartki (akurat trwa sezon śliwkowy) oraz mrożone borówki amerykańskie. Owoców nie wciskamy w ciasto, one i tak się same lekko zapadną podczas pieczenia. Można posypać śliwki odrobiną cynamonu.

Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik, leciutko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto jeszcze 10 minut. Po przestudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.

 

 

Gotowe :) Teraz pyszna kawka i zajadamy ciasteczko bez wyrzutów sumienia :)