darmowa dostawa od 199zł
Sezon na śliwki trwa w najlepsze, a my nie wyobrażamy sobie jesieni bez tych pysznych, sezonowych owoców. Warto włączyć śliwki do naszej diety, ponieważ mają bardzo korzystny wpływ na organizm, są pełne witamin i minerałów, a ze względu na dużą ilość błonnika pozytywnie wpływają na naszą mikroflorę pokarmową.
Śliwki można spożywać na wiele sposobów, świeże, suszone, w przetworach owocowych oraz w wypiekach. Ciasto ucierane ze śliwkami z mąki orkiszowej oraz z ksylitolem jest fantastyczną, zdrową alternatywą dla sklepowych słodyczy oraz jedną z pięciu porcji owoców dziennie :)
Składniki na pyszne ciasto ucierane ze śliwkami:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej (lub mąki pszennej 500 BIO)
120 g masła klarowanego
120 g oleju kokosowego
5 jajek
160-180 g ksylitolu (lub cukru)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
500 g śliwek oraz 300 g borówek amerykańskich (mogą być swieże, mogą być mrożone, a mogą być nawet pomieszane – świeże z mrożonymi)
cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Na początek ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
Jajka (o temperaturze pokojowej) z ksylitolem ubijamy kilka minut mikserem na wysokich obrotach, aż powstanie gładka, jednolita, jasna masa – ksylitol musi się całkowicie rozpuścić w jajkach.
Masło klarowane oraz olej kokosowy rozpuszczamy – może być w rondelku na małym ogniu, w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i czekamy, aż przestygną. Następnie wlewamy je do ubitego puchu jajecznego cienką strużką cały czas miksując.
Na tym etapie można dodać kilka kropli naturalnego aromatu do ciasta np. migdałowego.
Teraz dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie nam lejące, jednolite ciasto.
Małą blachę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej powstałe ciasto. Wyrównujemy wierzch i układamy owoce. U nas są to świeże śliwki pokrojone na ćwiartki (akurat trwa sezon śliwkowy) oraz mrożone borówki amerykańskie. Owoców nie wciskamy w ciasto, one i tak się same lekko zapadną podczas pieczenia. Można posypać śliwki odrobiną cynamonu.
Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut, następnie wyłączamy piekarnik, leciutko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto jeszcze 10 minut. Po przestudzeniu można posypać ciasto cukrem pudrem.
Gotowe :) Teraz pyszna kawka i zajadamy ciasteczko bez wyrzutów sumienia :)