Wyszukiwarka
Masz pytanie?

darmowa dostawa od 199zł

Szarlotka z budyniem na kruchym spodzie

2024-06-24 09:20

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego, ale niekoniecznie chcesz wiele godzin stać przy kuchennym blacie, sięgnij po nasz wypróbowany przepis. Przygotowanie szarlotki na kruchym spodzie nie wymaga wielu umiejętności kulinarnych, nawet początkujący cukiernicy doskonale sobie z nią poradzą. Za to smak zadowoli najbardziej wybrednych łasuchów. Kruche, słodkie ciasto w połączeniu z delikatnym budyniem waniliowym i orzeźwiającą kwaskowatością jabłek to idealna propozycja do kawki na leniwe popołudnia na tarasie. 

 

 

Składniki:

  • 2 budynie waniliowe

  • 3 szklanki mleka (może to być mleko roślinne np. owsiane)

  • 100g masła klarowanego

  • 3 szklanki mąki orkiszowej 

  • 3 łyżki soku z cytryny

  • 2 żółtka

  • 3/4 szklanki cukru pudru

  • 2 łyżki śmietany

  • łyżeczka proszku do pieczenia

  • kilogram jabłek

Przygotowanie szarlotki z budyniem na kruchym spodzie:

1. Przygotowanie naszej szarlotki jest banalnie proste. Na początek przygotuj jabłka. Obierz kilogram jabłek ze skórki, podziel je na ćwiartki i pokrój w grubą kostkę. Skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. 

2. Wszystkie składniki na ciasto (mąkę, masło klarowane, żółtka, śmietanę, cukier i proszek do pieczenia) dokładnie wymieszaj i zagnieć lub użyj do tego robota kuchennego. Ciasto podzielone na dwie połowy włóż do lodówki. 

3. Ugotuj 2 budynie waniliowe w trzech szklankach mleka. 

4. Tortownicę lub inną blaszkę dobrze jest wcześniej odpowiednio przygotować, aby ciasto nie przywarło w trakcie pieczenia. Przed wyłożeniem ciasta posmaruj blaszkę masłem i wsyp na nią niewielką ilość bułki tartej.

5. Połowę ciasta rozwałkuj i wyłóż na spód tortownicy o średnicy 26cm. Na ciasto wsyp wcześniej obrane i pokrojone jabłka i zalej budyniem, dokładnie rozprowadź go we wszystkie zakamarki. Na wierzch zetrzyj na grubych oczkach drugą połowę ciasta, tak, aby powstałe wiórki dokładnie pokryły całą powierzchnię.

6. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Przed pokrojeniem ciasto musi dokładnie wystygnąć... i to czekanie jest bez wątpienia największą trudnością w trakcie przygotowania naszej szarlotki z budyniem na kruchym spodzie. 

Szarlotka z budyniem na kruchym spodzie - Galeria 4