darmowa dostawa od 199zł
Od jakiegoś czasu Internet podbija przepis na pieczoną owsiankę. Na Instagramie, Facebooku i Tik Toku króluje hasztag #BakedOats, a filmiki z przepisami biją rekordy popularności. Wariacji na temat tego prostego, pożywnego i pysznego dania jest setki, albo i więcej, a my proponujemy Wam dzisiaj pieczoną owsiankę w jesiennym klimacie – dyniową ze śliwkami:)
Pieczona owsianka dyniowa ze śliwkami:
250g musli dyniowego
2 szklanki mleka (u nas ryżowe, ale może być takie, jakie lubicie)
2 jajka
1 łyżka miodu
2 łyżki mąki kokosowej (opcjonalnie)
1 łyżka masła orzechowego (opcjonalnie)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 300 g śliwek (6-7 dużych sztuk)
Sam przepis jest banalny – wystarczy wymieszać wszystkie składniki razem z pokrojonymi śliwkami, wlać do foremki ( naczynie żaroodporne, tortownica...) i piec pół godziny w temperaturze 180 stopni. Owsiankę można jeść na ciepło oraz na zimno, można ją zabrać ze sobą do pracy czy szkoły jako śniadanie, a także traktować jako legalny deser - smakuje jak ciasto ucierane ze śliwkami! Można ją polać miodem, jogurtem, posypać cynamonem czy kakao oraz dodać dowolne owoce na wierzch – jedno danie, a tyle frajdy:)
Koniecznie spróbujcie!