Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Wegańskie ciasteczka bananowo-bakaliowe

2021-11-19 12:00

Większość z nas uwielbia słodycze smiley Przyznajemy się - jesteśmy w tym gronie i czasem nie umiemy sobie ich odmówić. Z reguły jednak staramy się wybierać zdrowsze alternatywy dla sklepowych łakoci i przygotowujemy same coś dobrego. Najlepiej, kiedy można to zrobić szybko i szybko potem zjeść wink Słodziutkie i superszybkie w przygotowaniu wegańskie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi i bakaliami są na pewno propozycją godną polecenia. Znikają tak szybko jak się pojawiają.

 

 

Składniki:

3 dojrzałe banany

100g ulubionych bakalii i orzechów – idealna mieszanka suszonych owoców i orzechów włoskich to nasza Pochrupanka

50g żurawiny całojagodowej

120 g płatków owsianych ekologicznych

szczypta soli

szczypta sody

 

Na początek ustawiamy piekarnik na 180 stopni.

Banany blendujemy na gładką masę, odstawiamy.

Nasze ulubione bakalie i orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki – można posiekać ręcznie, w rozdrabniaczu elektrycznym lub w Thermomixie – 5 sekund na obrotach 5-6.

Tak rozdrobnione bakalie i orzechy wrzucamy do zblendowanych bananów, dodajemy żurawinę, płatki owsiane, szczyptę soli i sody.

Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10- 15 minut.

Po tym czasie formujemy okrągłe ciasteczka o grubości max 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno ciasteczko to około 1 łyżka zrobionej masy.

Pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku 20 minut, potem wyciągamy do wystygnięcia i... GOTOWE:)
 

Wegańskie ciasteczka bananowo-bakaliowe - Galeria 4