darmowa dostawa od 199zł
Większość z nas uwielbia słodycze Przyznajemy się - jesteśmy w tym gronie i czasem nie umiemy sobie ich odmówić. Z reguły jednak staramy się wybierać zdrowsze alternatywy dla sklepowych łakoci i przygotowujemy same coś dobrego. Najlepiej, kiedy można to zrobić szybko i szybko potem zjeść Słodziutkie i superszybkie w przygotowaniu wegańskie ciasteczka bananowe z płatkami owsianymi i bakaliami są na pewno propozycją godną polecenia. Znikają tak szybko jak się pojawiają.
Składniki:
3 dojrzałe banany
100g ulubionych bakalii i orzechów – idealna mieszanka suszonych owoców i orzechów włoskich to nasza Pochrupanka
120 g płatków owsianych ekologicznych
szczypta soli
szczypta sody
Na początek ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
Banany blendujemy na gładką masę, odstawiamy.
Nasze ulubione bakalie i orzechy rozdrabniamy na mniejsze kawałki – można posiekać ręcznie, w rozdrabniaczu elektrycznym lub w Thermomixie – 5 sekund na obrotach 5-6.
Tak rozdrobnione bakalie i orzechy wrzucamy do zblendowanych bananów, dodajemy żurawinę, płatki owsiane, szczyptę soli i sody.
Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10- 15 minut.
Po tym czasie formujemy okrągłe ciasteczka o grubości max 1 cm i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jedno ciasteczko to około 1 łyżka zrobionej masy.
Pieczemy w rozgrzanym wcześniej do 180 stopni piekarniku 20 minut, potem wyciągamy do wystygnięcia i... GOTOWE:)