darmowa dostawa od 199zł
Masło ghee z czosnkiem niedźwiedzim 320 g
wytwarzane ręcznie, lokalne, naturalne, prosty skład
Cudne, bieszczadzkie masło ghee... w smakowym i doborowym towarzystwie czosnku niedźwiedziego. Czyli wspomnienie wiosennych ścieżek, prosto z lasu w Bieszczadach.
Powiedzenie "cudze chwalicie - swego nie znacie" zdecydowanie nie ma tutaj zastosowania. Receptura wytwarzania masła ghee pochodzi wprawdzie z Indii, ale nasze bieszczadzkie tereny są czyste i obfitują w produkty, dzięki którym można na podstawie przepisu stworzyć też coś... swojskiego. Mamy przecież pyszne i czyste mleko - prosto od bieszczadzkich krów z wypasu łąkowego*. Spokojnie zatem możemy powiedzieć, że mamy swoje bieszczadzkie masło ghee! Wyrabiane jest metodą tradycyjną i klarowane od 8 do 12 godzin.
Ma strukturę lipoidalną, czyli jest doskonale przyswajane przez komórki organizmu. Zawiera potrzebne witaminy A, D, E i K. Działa korzystnie na układ nerwowy i odpornościowy. Ma wpływ na prawidłową przemianę materii, jest sycące. Wydobywa głęboki smak potraw, podkreśla aromaty z przypraw. Jest również bardzo wydajne, ponieważ 1 łyżka naszego masła odpowiada aż 4 łyżkom oleju.
* Tereny łąk i chowu są wolne od zanieczyszczeń.
Masło ghee to jeden z najzdrowszych tłuszczy. Powstaje ze zwykłego masła poprzez jego powolne, odpowiednio długie podgrzewanie, aż otrzymujemy czysty tłuszcz mleczny. Masło sklarowane to masło, które nie ma już białek, cukrów, wody i innych cząsteczek stałych. Jest czystym tłuszczem, ale bardzo zdrowym. Nie zawiera laktozy, kazeiny i glutenu - jest bezpieczne dla alergików.
Ta "misiowa" nazwa dzikiego czosnku ma cudną legendę. Niedźwiedzie po przebudzeniu z zimowego snu potrzebowały natychmiast wzmocnić swoją siłę i odżywić ciało. Najlepszym, najbardziej odżywczym pokarmem dla organizmu, dostępnym na wyciągnięcie ręki, był rosnący o takiej porze roku dziki czosnek. Dlatego był on pierwszym, co jadły. Nazwa przetrwała i niezmiennie przypomina początkowych degustatorów. Podkreśla również niezwykłe właściwości tej wczesnowiosennej, leśnej rośliny - przypominające o sile i mocy jak u niedźwiedzia.
Uniwersalne - do wszystkiego:
- do smażenia (najzdrowsze ze wszystkich tłuszczy, nie przypala się - wysoki punkt dymienia 260 stopni sprawia, że nie wytwarzają się szkodliwe dla zdrowia związki)
- do przyrządzania jajecznicy, sosów, zapiekanek
- do smarowania pieczywa (świetne do kanapek, zamiast masła)
- do gotowania (zupy, mięsa, podgrzewanie potraw)
- do pieczenia (np. mięs).
tłuszcz mleczny, naturalny aromat czosnku niedźwiedziego
Nie zawiera konserwantów, barwników, ani innych szkodliwych polepszaczy.
Czas przechowywania jest bardzo długi, ponieważ brak zawartości wody sprawia, że szybko nie jełczeje. Należy je przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Może mieć różną konsystencję - półpłynną lub bardziej zbitą - w zależności od cieplejszej lub zimniejszej temperatury (np. zimą i latem). Biały osad jest wynikiem działania naturalnych procesów.
Cechy | |
Kod EAN | 5904224010751 |
---|---|
avail | 3 |
Zamówienia powyżej 199,00 zł wysyłamy gratis.
Forma dostawy | Koszt dostawy przy płatności z góry | Koszt dostawy przy płatności za pobraniem |
---|---|---|
Paczkomaty 24/7 | 15,90 | 17,90 |
Kurier | 16,90 | 19,90 |
Odbiór osobisty możliwy jest po wcześniejszym uzgodnieniu telefonicznym pod numerem +48 726 100 120.
Zagraniczną wysyłkę paczek ustalamy indywidualnie według aktualnych cen naszych przewoźników. Najlepiej skontaktujcie się z nami mailowo kontakt@jasiowapiwniczka.pl lub telefonicznie +48 726 100 120.
UWAGA: W piątki nie wysyłamy produktów wymagających przechowywania w lodówce. Jeśli złożysz swoje zamówienie z takimi produktami w czwartek po godzinie 11:00, to wyślemy je w poniedziałek.