Wyszukiwarka
Masz pytanie?

darmowa dostawa od 199zł

Konfitury / Dżemy

Nie ma lepszego pomysłu na śniadanie o poranku jak chrupiąca bułka z warstwą świeżego masła i naturalnej konfitury. Te ostatnie w różnych wariantach smakowych możesz znaleźć w naszym sklepie. Wszystkie przysmaki w tej sekcji zostały przygotowane przez lokalnych, dobrze nam znanych i sprawdzonych dostawców. Naturalne konfitury i dżemy są pasteryzowane, dzięki czemu przedłużyliśmy termin ich przydatności do spożycia. W składzie próżno jednak szukać innych konserwantów, a wiele produktów nie zawiera cukru.

Sprawdź nasze propozycje i przekonaj się, jak działa (i smakuje) prawdziwy naturalny dżem własnej roboty!

Sortuj wg:

Jakie owoce nadają się na dżemy i konfitury?

W całym procesie produkcji domowych dżemów i konfitur najważniejsze są oczywiście owoce. Najlepszy smak mają te, które znajdują się u szczytu swojej dojrzałości i takie właśnie są zrywane z drzewa lub krzaka. Zasada jest taka, że im krótsza droga od gałązki do słoika, tym lepszy jakościowo produkt można uzyskać.

Należy się przy tym wystrzegać owoców przejrzałych, które mogą zepsuć cały efekt, dodając do produktu nieprzyjemnego i skisłego smaku.

Naturalne konfitury z Bieszczad i Beskidu Niskiego – zastosowanie

Dżemy i konfitury to uniwersalne dodatki, które w naturalny sposób kojarzą się ze śniadaniem. Świetnie komponują się z serkiem śmietankowym lub twarożkiem. Równie często spożywane są wraz z tostami lub naleśnikami. To też dodatek do rogalików lub nadzienie do potraw wykorzystujących ciasto francuskie. Konfitura tworzy również doskonałe połączenie z tartą, a ponadto jest częstym dodatkiem do dań mięsnych.

Dżemy i konfitury owocowe – rodzaje

Ręcznie wytwarzane domowe dżemy i konfitury mienią się różnorodnością smaków, których próżno szukać w dyskontach spożywczych. Twoje kubki smakowe z pewnością docenią dżemy naturalne, będące efektem oryginalnych mariaży śliwek z cynamonem lub jagód z dziką miętą.

  • dżem z malin,
  • dżem z malin z ksylitolem,
  • dżem z rabarbaru,
  • dżem z leśnych jagód,
  • konfitura z borówki brusznicy z gruszką,
  • konfitura z jagód leśnych,
  • konfitura z jagód leśnych z nutą dzikiej mięty,
  • konfitura z jeżyn leśnych,
  • konfitura z truskawek,
  • konfitura z truskawek z ksylitolem,
  • konfitura z truskawek z kwiatem czarnego bzu,
  • konfitura z żurawiny.