Wyszukiwarka
Masz pytanie?

Z czym kojarzy Wam się maj?

2021-05-27 10:21

Z czym kojarzy Wam się maj?

 

Dla nas w Bieszczadach to piękne polany dzikiego, kwitnącego czosnku niedźwiedziego...



A co to oznacza? Sezon na tę wdzięczną roślinę w kuchni oraz uzupełnianie spiżarek! Bo taki czas znów przyjdzie dopiero za rok...

Niedźwiedzia, "misiowa" nazwa dzikiego czosnku ma cudną legendę. Niedźwiedzie po przebudzeniu z zimowego snu potrzebowały natychmiast wzmocnić swoją siłę i odżywić ciało. Najlepszym, najbardziej odżywczym pokarmem dla organizmu, dostępnym na wyciągnięcie ręki, był rosnący o takiej porze roku dziki czosnek. Dlatego był on pierwszym, co jadły. Nazwa przetrwała i niezmiennie przypomina początkowych degustatorów. Podkreśla również niezwykłe właściwości tej wczesnowiosennej, leśnej rośliny - przypominające o sile i mocy jak u niedźwiedzia. A sprawiają one, że jest to niezaprzeczalny i wyjątkowy superfood.

Wiecie, jakie ma właściwości i co to za roślinka?


Czosnek niedźwiedzi (Allium ursinum) ma podobne właściwości zdrowotne jak czosnek pospolity, który każdy zna, jednak rośliny te całkowicie różnią się wyglądem. Czosnek niedźwiedzi zawiera bardzo dużo organicznej siarki, dzięki czemu ma działanie antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwnowotworowe oraz pomaga przy leczeniu schorzeń reumatycznych (działa przeciwzapalnie i przeciwbólowo).

Nasi kucharze również wiedzą co najlepsze. Sami zobaczcie, jak można z pasją przyrządzać pesto z czosnku niedźwiedziego:


Jest energia i moc!

 

Specjalnie dla Was proponujemy pesto ze świeżego czosnku niedźwiedziego (dzikiego), który został zebrany z bieszczadzkich terenów, daleko od dróg i zanieczyszczeń. Co ważne, dbamy o przyrodę i nasz czosnek zbierany jest tak, aby nie uszkodzić zakorzenienia. A jak smakuje...? Spróbujcie koniecznie sami. Tutaj znajdziecie ten cudny rarytas: Pesto z czosnku niedźwiedziego w Jasiowej Piwniczce