O nas
Wiele lat temu w głowie Jasia zrodził się pomysł...
Jak daleko by sięgał pamięcią - góry były jego pasją. Niekoniecznie wielkie, odległe szczyty, lecz bliższe połoniny, rozciągające się nad malowniczymi wioskami Pogórza Karpackiego. Wędrując po bieszczadzkich i beskidzkich szlakach spotykał ludzi z pasją oraz wielkim sercem: artystów, rzemieślników, podróżników…
Ponad 16 lat temu Jan wraz z żoną Zofią i córką Justyną postanowił stworzyć przystań z uwielbianymi przez siebie smakami i atmosferą. Tak zrodziło się wyjątkowe miejsce na mapie Rymanowa - hotel i restauracja Jaś Wędrowniczek.
Jest to miejsce, w którym każdy może opowiedzieć swoją historię, toczyć dyskusje przy butelce wina z pobliskiej winnicy i biesiadować do białego rana ze swojskim jadłem i dobrą muzyką w tle... Wszystko to stworzyło niepowtarzalny klimat naszej ostoi. Wracają tutaj ludzie z całej Polski i nie tylko.
W 2006r. współwłaścicielka Justyna Szepieniec założyła Fundację Jaś Wędrowniczek. Fundacja chętnie wspiera różnorodne inicjatywy społeczne, zwłaszcza przedsięwzięcia realizowane na rzecz dzieci: pozyskuje środki i wspiera wiele projektów dotyczących wychowania poprzez sport, właściwe odżywianie, działania kulturalne, społeczne. Fundacja organizuje również obozy, warsztaty, szkolenia, wycieczki dla dzieci i osób starszych.
Fundatorka to osoba zdecydowanie kreatywna, pełna pomysłów na biznes i energii do ich konsekwentnej realizacji. Promuje różnorodne formy aktywnego spędzania czasu wolnego oraz zdrowego trybu życia. Podróżuje, wspina się, biega, była uczestniczką kilku wypraw w najwyższe góry świata Himalaje.
„Sport przynosi wiele radości, która przekłada się na każdą dziedzinę życia. Dzięki niemu czujemy się silniejsi, pewniejsi siebie, jesteśmy zdrowsi i pełni radości”
Dzisiaj poszliśmy o krok dalej...
Z tej pasji zrodził się pomysł stworzenia sklepu internetowego Jasiowa Piwniczka.
Zabieramy Was do małych manufaktur, gdzie właściciele sami zbierają owoce do domowych konfitur, pszczelarze z miłością doglądają uli, a pod cierpliwym okiem i troskliwymi dłońmi spokojnie fermentują kiszonki…
Jeśli chcecie spróbować:
- aromatycznego pesto z niedźwiedziego czosnku
- wyjątkowej konfitury z jagód leśnych z nutą dzikiej mięty
- naturalnie wyrabianych krówek o nieziemskim smaku
- smakowitych olejów i masła ghee
- oraz innych regionalnych pyszności,
to możecie ich zasmakować na pewno u nas.
Te skarby zgromadziliśmy w naszej Jasiowej Piwniczce i chcemy się nimi z Wami podzielić.
Myśleliście, że takich miejsc już nie ma?
Zapraszamy Was w niezwykłą, kulinarno-artystyczną podróż…